Nigeria

Uit Christipedia

Nigeria, officieel de Federale Republiek Nigeria, is een dichtbevolkt land in het westen van Africa. Met ruim 206 miljoen inwoners, waarvan ruim 93 miljoen christenen (2021[1]), is Nigeria het land met de omvangrijkste bevolking van Afrika. Het heeft een sterke bevolkingsaanwas. Nigeria bestaat uit 36 deelstaten en een federaal hoofdstedelijk territorium. De belangrijkste steden zijn Abuja, de hoofdstad, en Lagos, de vroegere hoofdstad. In Nigeria worden relatief veel christenen vermoord. Op de ranglijst Christenvervolging van Open Doors staat Nigeria op plaats 9 (jaar 2021).

Naam. De naam Nigeria is het resultaat van de combinatie van de woorden "Niger" (de langste rivier van het land) en "Area" (Engels voor gebied).

Armoede. Van de bevolking leeft 34,1% onder de armoedegrens (2007).

Etnische verscheidenheid en spanningen. Er zijn meer dan 250 verschillende etnische groepen, onder meer de Haussa en Faluni in het noorden (29% van de Nigerianen) en de Igbo (lbo) in het zuiden (18%). De belangrijkste stammen strijden voortdurend om de macht. Daarbij komen spanningen door religieuze verschillen: de Haussa bijvoorbeeld zijn overwegend moslim, terwijl de Igbo overwegend christen zijn.

Religie

Staat en wet. Nigeria is officieel een seculiere staat. De godsdienstvrijheid is verankerd in de wet.

Bevolking. In Nigeria is 50% van de bevolking moslim, 40% christen en 10%[2] heeft een inheemse traditionele natuurgodsdienst. In 2021 waren er ruim 93 miljoen christenen[3], 2018 waren er bijna 89 miljoen[4].

Het noorden is voornamelijk islamitisch, het zuiden voornamelijk christelijk. In twaalf noordelijke deelstaten geldt sinds 1999 voornamelijk de islamitische wetgeving (sharia), in het zuiden gelden de wetten van de overheid, terwijl de aanhangers van natuurgodsdiensten hun eigen rechtspraak hebben.

Verdrukking van christenen

Christenen hebben (anno 2021) te lijden door het geweld van drie Islamitische terreurgroepen[3]:

  1. Boko Haram
  2. Fulani-herders
  3. ISWAP, een West-Afrikaanse zusterorganisatie van IS.

Fundamentalistische moslims streven ernaar van Nigeria een Islamitische staat te maken. In staten waar de sharia is aangenomen, wordt deze in veel gevallen ook op niet-moslims toegepast, wat tot conflicten leidt.

De islamitische terreurgroep Boko Haram heeft zichzelf tot doel gesteld om het land te ontdoen van christenen. Hun tactiek is (anno 2012): 1) door bomaanslagen op kerken zoveel mogelijk angst en chaos creëren en 2) het stelselmatig liquideren van christelijke leiders[5].

In het Islamitische Noord-Nigeria zijn christenen regelmatig slachtoffer van geweld. Ook in het midden van Nigera komt geweld tegen christenen voor, vooral in de deelstaten die op de grens met het zuiden liggen, zoals de deelstaten Plateau, Bauchi en Borno. Grote groepen moslims proberen de christenen te verdrijven. Ze organiseren aanvallen, waarbij vooral mannen omkomen. De overlevende vrouwen worden door de maatschappij voor waardeloos gehouden.

Al decennia zijn er in Centraal-Nigeria spanningen tussen christelijke boeren van de Berom-gemeenschap en de overwegend islamitische Fulani-herders (stand juni 2018)[6]. De Fulani voelen zich door klimaatverandering, droogte en het geweld van terreurgroep Boko Haram genoodzaakt om van het noorden steeds verder naar het christelijke zuiden te trekken. Boeren beschermen hun land en hun dorpen en gebruiken daarbij geweld, en dit leidt weer wraakacties van de Fulani[6].

Van 2001 tot 2010 zijn in de de centraal-Nigeriaanse deelstaat Plateau, waar 90 tot 95 procent van de bevolking christen is, al zo'n 56.000 mensen vermoord, zowel christenen als moslims[7]. Deze deelstaat ligt op het snijvlak van het overwegend islamitische noorden en het christelijke zuiden van Nigeria.

Volgens het kerkgenootschap Church of Christ zijn sinds 2001 tot 2010 zo'n twintig van zijn voorgangers vermoord en zo'n 150 kerken verwoest[7].

De radicale islamitische groepering Boko Haram pleegde in 2010 en 2011 in de kersttijd aanslagen op kerken.

Veel doden bij zelfmoordaanslag kerk Nigeria

Bij een zelfmoordaanslag op een kerk in de Noord-Nigeriaanse stad Bauchi zijn zondag zeker vijftien doden en veertig gewonden gevallen. Dit is van hulpverleners vernomen. De dader reed met een auto vol explosieven op de kerk af. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. Nigeria, het volkrijkste land van Afrika, is verdeeld tussen een overwegend islamitisch noorden en een overwegend christelijk zuiden. In het noorden pleegt de radicale islamitische groep Boko Haram sinds 2009 bloedige aanslagen op christelijke doelen.

Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht van 3 juni 2012

Plaats op ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Nigeria stond in 2021 op plaats 9 van de ranglijst Christenvervolging van de organisatie Open Doors, in 2020 op plaats 12.

De volgende video is een reconstructie van de aanslag door radicale moslims op een kerkelijke samenkomst in Noord-Nigeria. Twee meisjes, Rejoice en Victorie, doen hun verhaal.


Victoria uit Nigeria. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Duur: 5 min. 17 dec. Bron: SDOK, Youtube.com.

Geschiedenis

Enkele notities:

In het verleden voegde het Britse koloniale bestuur het noorden en het zuiden van Nigeria, ondanks de grote verschillen in religie en cultuur, samen tot één land.

1960: Nigeria wordt onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.

2009: In het noorden begint de radicale islamitische groep Boko Haram met het plegen van bloedige aanslagen op christelijke doelen.

2010: In de loop van het jaar worden tweeduizend christenen vermoord door moslims. Nigeria is het land met het hoogste aantal 'christelijke martelaren' van het jaar 2010. In maart 2010 kwamen bij een aanval door moslims op drie christelijke dorpen in Plateau ongeveer 500 mensen om het leven. In januari waren in Jos, de hoofdstad van Plateau, bij botsingen tussen moslims en christenen zeker 460 mensen om het leven gekomen[8].

2011-2016. Het conflict tussen Islamitische Fulani-herders uit het noorden en christelijke boeren kost jaarlijks naar schatting aan 2000 mensen het leven[6]. Dat is meer dan de doden door het geweld van de extremistische islamitische groepering Boko Haram[6].

2011: In april wordt president Goodluck Jonathan, een Zuid-Afrikaanse christen, herkozen. Een islamitische tegenkandidaat bestrijdt de uitkomst. Na de stembusuitslag breken ernstige onlusten uit. Het meeste geweld is afkomstig van moslimextremisten die christenen aanvallen en hun huizen, kerken en winkels vernielen[9].

2012: In januari van dit jaar stelt de Islamitische terreurgroep Boko Haram een ultimatum aan christenen om het islamitische noorden van Nigeria binnen drie dagen te verlaten.

2014: Door het geweld van Boko Haram worden tenminste 8.500 christenen vermoord en slaan 450.000 families op de vlucht[10].

2015. Muhammadu Buhari van de islamitische partij APC wordt president. Hij belooft het land veiliger te maken. In dit jaar verklaart hij dat Boko Haram verslagen is, hetgeen zal blijken niet waar te zijn. Onder zijn regering zullen de pogingen om het land te islamiseren toenemen.

2017: Het conflict tussen islamitische en christelijke groeperingen verhevigt. Duizenden mensen komen daarbij om het leven[11].

2020: In november doden strijders van Boko Haram bij verschillende aanvallen 22 boeren. Op 28 november worden bij Maiduguri, de hoofdstad van de noordoostelijke deelstaat Borno, meer dan 43 mensen afgeslacht door een onbekende groep terroristen. De aanvallers bonden mensen vast die op rijstvelden aan het werk waren en sneden hun keel door. De slachtoffers werden vermoedelijk aangevallen omdat ze de dag ervoor een Boko Haram-strijder die hen lastigviel, hadden opgepakt en ontwapend.[12]

2021. In de eerste vier maanden worden 1.470 christenen vermoord en 2200 ontvoerd door verschillende terreurgroepen.[13] "Nigeria blijft helaas het land waar de meeste christenen vermoord worden en het gevaarlijk is om een christen te zijn door de dreigende terreur van radicale islamitische groeperingen", staat in het rapport van de christelijke hulporganisatie ICLRL[13]. De geweld tegen christenen neemt toe. Volgens de Commissie van de Verenigde Staten voor Internationale en Religieuze Vrijheid dreigt er een genocide plaats te vinden van christenen in Nigeria[13].

Bronnen

Meer informatie

  • Artikel Nigeria op MissionCenter.org
  • Artikelen over de verdrukking van christenen in Nigeria op https://www.opendoors.nl/ranglijst/nigeria/
  • Video over de moordpartij op christenen op 7 maart 2010 in de deelstaat Plateau: video (9 minuten, Nederlands ondertiteld, Stichting De Ondergrondse Kerk, op SDOK.nl)
  • Marjon van Dalen, Kalifaat of de kogel. Stichting De Ondergrondse Kerk, 2015. Pagina's: 112. Hoe gewone Nigeriaanse christenen proberen stand te houden te midden van het geweld gepleegd door de islamitische terreurgroep Boko Haram.

Voetnoten

  1. Bron: Open Doors, https://www.opendoors.nl/ranglijst/nigeria In 2018: bijna 192 miljoen inwoners. Bron: Open Doors, 2018. In 2012: ruim 160 miljoen inwoners.
  2. Nieuwsartikel Nigeria: UNO fordert mehr Sicherheit für Christen, op Idea.de dd. 9 maart 2010. Dit artikel noemt andere percentages: 49% christenen en 45% moslims.
  3. 3,0 3,1 Bron: Open Doors, 2021. https://www.opendoors.nl/ranglijst/nigeria/
  4. Bron: Open Doors, 2018. https://www.opendoors.nl/ranglijst/nigeria
  5. Aldus Zeven kerkleiders vermoord in Nigeria, nieuwsartikel op SDOK.nl, 4 dec. 2012.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 Meer dan 200 doden door rellen tussen boeren en herders Nigeria, nieuwsbericht op NOS.nl, 27 juni 2018.
  7. 7,0 7,1 Stem van vervolgde christenen, september/oktober 2010, blz. 5. Uitgave van Stichting De Ondergrondse Kerk
  8. Nieuwsartikel Nigeria: UNO fordert mehr Sicherheit für Christen, op Idea.de dd. 9 maart 2010
  9. Zie Zeker 800 doden door geweld Nigeria, nieuwsartikel op RefDagl.nl, 17 mei 2011.
  10. Wat gebeurt er in Nigeria?, op SDOK.nl. publicatiedatum onbekend.
  11. Zeker 86 doden bij gevechten tussen boeren en herders in Nigeria, nieuwsbericht op NOS.nl, 25 juni 2018.
  12. Tientallen Nigeriaanse boeren vermoord bij 'krankzinnige' aanval, OpenDoors.nl, 3 dec. 2020
  13. 13,0 13,1 13,2 Aldus de christelijke hulporganisatie Intersociety for Civil Liberty en Rule of Law (ICLRL). Bron: https://cip.nl/85439-1470-christenen-vermoord-in-nigeria-in-vier-maanden-tijd