Opwekking (conferentie)

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Foto gemaakt op het hoofdterrein van Opwekking in 2013. Te zien is het grote kruis en een deel van de samenkomsttent.

Opwekking is de naam van de jaarlijkse evangelische Pinksterconferentie op het evenemententerrein naast het attractiepark Walibi World te Biddinghuizen provincie Flevoland). Op de conferentie wordt stilgestaan bij de betekenis van Pinksteren: de uitstorting van de Heilige Geest en wat dat inhoudt voor het leven van de gelovige. Opwekking viert het pinksterfeest met muziek, gebed, lofprijs en themadiensten. Het pinksterfestival is het grootste christelijke evenement in Nederland.

Het festival wordt elk jaar gehouden in het pinksterweekend en wel van vrijdagavond tot en met maandagmiddag. Het evenement trekt tienduizenden deelnemers. In 2014 trok Opwekking ongeveer 60.000 bezoekers, onder wie 20.000 campinggasten. In 2013 en in 2012 waren er 55.000 bezoekers.

Het thema van de conferentie in 2013 was ”Woord en Geest”.

Opwekking stamt uit de pinksterbeweging, doch er komen bezoekers uit verschillende kerken.

Opwekking is een familiefeest, dus ook voor jongeren en kinderen. Het festival is een buitenconferentie met diensten in tenten en optredens in de open lucht. Een hoogtepunt voor velen is de sing-in. Op de conferentie worden nieuwe Opwekkingsliederen gepresenteerd.

Het pinksterfestival wordt georganiseerd door de Stichting Opwekking en draait op ongeveer 1600 vrijwilligers (anno 2010).

Zo'n 55.000 mensen bij pinksterconferentie


Ongeveer 55.000 mensen hebben zondag de laatste dag van de pinksterconferentie Opwekking in Biddinghuizen bezocht. Dat heeft de organisatie van het evenement laten weten. Dit jaar had de bijeenkomst, waarmee christenen het pinksterfeest vieren, een bijzonder karakter door een massale steunbetuiging aan slachtoffers van de aardbeving in Japan. De bezoekers hielden op een afgesproken moment een vel papier boven hun hoofd waarmee een groot hart zichtbaar werd in de Japanse vlag. Volgens de organisatie werd met de bijeenkomst ook de grootste 'flashmob' in de wereld gevormd, een spontane bijeenkomst op een openbare plek waarbij iets ongebruikelijks wordt gedaan. Op last van de autoriteiten werd op een gegeven moment opgeroepen niet meer naar Biddinghuizen te komen omdat er te veel mensen op af dreigden te komen.


Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 12 juni 2011

Geschiedenis

De conferentie is ontstaan in de pinksterbeweging en begon in 1970 in Bennekom. Grondleggers van de pinksterconferenties zijn Peter en Else Vlug en Ben Hoekendijk, de broer van Else Vlug. In 1971 en 1972 werd de conferentie gehouden in Harskamp, eveneens op de Veluwe. De eerste keren lag de opkomst op 250 tot 300 mensen. In het begin zagen traditionele kerken de pinksterconferentie als een sekte. Ben Hoekendijk betrok ook evangelischen uit niet-pinksterkringen erbij, zoals de baptist Hans Keijzer, die lange tijd voor de nazorg verantwoordelijk was. Van 1973 tot 1995 werd de conferentie gehouden in Vierhouten. Sinds 1996 is het festival in Biddinghuizen. In de loop der tijd groeide de kleinschalige pinksterviering uit tot een massaal en interkerkelijk pinksterfestival.

In 2009 trok Opwekking meer dan 50.000 bezoekers, waarvan ruim 17.000 mensen bleven overnachten op het kampeerterrein. In 2011 kwamen er ongeveer 55.000 zielen.

Meer informatie

Bronnen