Prehistorie: verschil tussen versies

1.543 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
enkele zeer kleine correcties aan de tekst
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Prehistorie''' is de (studie van de) geschiedenis van vóór het begin van de (schriftelijk) overgeleverde geschiedenis<ref>[https://www.vandale.nl/gratis-woorde...')
 
(enkele zeer kleine correcties aan de tekst)
 
(10 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 4:
Vele gelovigen hebben geleerd om te zwijgen, wanneer met stelligheid gesproken wordt over onze voorouders die 700.000 jaar geleden geleefd moeten hebben. Omgeven door bewijzen, verkregen door methoden van ouderdomsbepalingen, opgravingen van voorwerpen en vooral wereldwijde erkenning, maakt het bijna onmogelijk daartegen iets in te brengen.
 
De Bijbel zegt ons dat het leven beduidend jonger moet zijn. De schepping van het leven (cq de mens) zou niet meer dan 8000 jaar geleden plaats hebben gehad. De vraag kan gesteld worden of het wel zin heeft wereldwijd aanvaarde stellingen over het menselijk verleden te willen veranderen. Gelovigen hebben dan ook de neiging stilzwijgend een eigen gedachte over dit thema er op na te houden.
 
== Uitgangspunten ==
Regel 15:
Uitgangspunten, ontleend aan de Heilige Schrift, wijken duidelijk van het evolutiemodel af. Omdat een gelovig christen zijn visie op al het bestaande, al het geschapene, ontleent aan God en Zijn Woord, plaatst hij zich al direct met zijn uitgangspunten buiten de gangbare wetenschap. De pretentie dat de Bijbel het enige boek is met Goddelijk gezag, roept eerder vijandschap op dan zinvolle discussie. Te meer daar hij bovendien op grond van hetzelfde Goddelijke Woord belijdt dat de Bijbel in zichzelf gezaghebbend is. Het is niet afhankelijk van menselijke bevestiging of ontkenning. Christenen doen er daarom wijs aan onderling tot een goed onderbouwde visie op de geschiedenis van het leven en van de mensheid als onderdeel van een christelijke antropologie te komen.
 
Uiteraard moet er ruimte zijn voor aannames, vermoedens en hypothesen. Ook van de bijbelgetrouwe onderzoeker moet gezegd worden dat zijn getrokken conclusies niet meer zijn dan voorzichtige vermoedens, die later misschien weer bijgesteld moeten worden. De Heilige Schrift is namelijk wel duidelijk over zaken die het geloof betreffen, maar ze is niet altijd duidelijk over bijkomende zaken. Dat neemt niet weg, dat, wanneer ze uitspraken doet over bijkomende zaken, men haar wel serieus moet nemen, omdat het Goddelijk gezag zich ook daarover uitstrekt. God vraagt in Zijn Woord gehoorzaamheid en geloof. Een christen mag op basis daarvan van een eigen paradigma getuigen. De vraag of feitenmateriaal van geschiedkundige waarde geplaatst kan worden in een Bijbels tijdschema blijft een legitieme vraag.  
 
== Schepping ==
Regel 30:
 
== Landschapsvorming in Europa ==
Voorts dient opgemerkt te worden dat de vormgeving van het landschap in Europa niet in de eerste plaats gestuurd is door een reeks van ijstijdperioden met zich uitbreidende en terugtrekkende vergletsjering, maar door de ontwikkeling van de alpiene gebergten, zoals de Alpen en de Karpaten. Ook al heeft Europa eenenkele duidelijkduidelijke klimaatveranderingklimaatveranderingen meegemaakt, dan nog heeft het er alle schijn van dat de landschappelijke kenmerken van West- en Midden -Europa niet zijn gevormd door ijs, maar door gebergtevorming, engepaard gaande met omvangrijke waterverplaatsingen alsen gevolg van gebergtevormingklimaatschommelingen. De jongste gebergten, zoals de Alpen en de Karpaten, zijn namelijkimmers ontstaan in de Tethyszee.! De klimaatschommelingen zijn waarschijnlijk voornamelijk het gevolg van die gebergtevorming.
 
== IJstijden ==
Het is Milankovitch geweest die een sluitende verklaring heeft willen zoeken voor de periodieke schommelingen in intensiteit van zonnestraling op aarde. De ritmische schommelingen van zonnestraling op het aardoppervlak zouden van beslissend belang zijn als verklaring voor het bestaan van de ijstijden. Hij ging er van uit dat de schommelingen veroorzaakt werden door astronomische factoren, vooral met name ogenschijnlijk geringe variaties in de positie van de aarde ten opzichte van de zon. Hij vatte zijn conclusies samen in een curve, die over een periode van 1 miljoen jaar laat zien dat er naast diverse korte, ook twee lange ijstijden zijn geweest. Ondanks dat men aanvankelijk grote bedenkingen had vanwege de vele aannames die tot die conclusie hebben geleid, blijft men echter de stralingscurve van Milankovitch hanteren als bewijs voor het bestaan van ijstijden. O.a. uitkomsten van ouderdomsbepalingen heeft men in relatie gezet tot deze curve (dit heet calibrerenkalibreren of calibratiekalibratie).  Deze gedachte vloeide duidelijk voort uit een onwerkelijke evolutiegedachte.
 
Daartegenover kan op basis van logische argumenten een theorie geponeerd worden als verklaring voor het ontstaan binnen korte tijd van dikke pakketten sneeuw en ijs. Tijdens en na de vloed is mogelijk de zeebodem bij herhaling opengebroken, waarbij heftige vulkanische activiteit het oceaanwater opwarmde met een sterke verdamping als gevolg. Naarmate het water van de vloed zakte werden in de loop van de tijd klimatologische omstandigheden regionaal verschillend. De noordelijke helft van het tegenwoordige Europa moet een klimaat hebben gekregen met koele zomers. De van vocht verzadigde atmosfeer veroorzaakte door sterke condensatie in het koelere noorden hevige regenval of sneeuwbuien. De gevallen sneeuw in het noorden dooide vanwege de koele zomers niet volledig. Zelfs in het hogere noorden waren de winters mild. Koele zomers en milde winters tot hoog in het noorden waren de oorzaak van hevige sneeuwval waardoor snel dikke pakketten van ijs en sneeuw konden ontstaan. 7) 8)
 
== Herschrijven ==
Vanwege bovengenoemde en andere gebeurtenissen dient de prehistorie in het algemeen herschreven te worden.
 
== Zie ook ==
[[Prehistorie/Nabije Oosten en Europa|Prehistorie/Midden Oosten en Europa]]
 
== Bronnen ==
1) I. Velikovsky, ''Worlds in collision'' (Londen 1969).
 
2) I. Velikovsky, ''Earth in upheaval  ''(Londen 1957)
 
3) J.C. Withcomb, H.M. Morris, ''The Genesis Flood; the Biblical Record and its Scientific Implications'' (Philadelphia 1967)
 
4) W. de Visser, ''Herschreven Geschiedenis; bijdrage aan de vorming van een Bijbels paradigma'' (Zoetermeer 2010)
I. Velikovsky, ''Earth in upheaval  ''(Londen 1957)
 
5) T. Dobzhansky, ''De biologische en culturele evolutie van de mens'' (Utrecht/Antwerpen 1965, Aula 217)
J.C. Withcomb, H.M. Morris, ''The Genesis Flood; the Biblical Record and its Scientific Implications'' (Philadelphia 1967)
 
6) J. Veldkamp, ''Geofysica'' (Utrecht/Antwerpen 1965, Aula 219).
W. de Visser, ''Herschreven Geschiedenis; bijdrage aan de vorming van een Bijbels paradigma'' (Zoetermeer 2010)
 
7) Artikel Ref. Dagbl. 17 sept 2021 Bart van den Dikkenberg, 'Sceptisch over de komende klimaatramp' (n.a.v. Jake Hebert 'The ice Age and climate change. A creation perspective')
T. Dobzhansky, ''De biologische en culturele evolutie van de mens'' (Utrecht/Antwerpen 1965, Aula 217)
 
8) William Howells, ''Mensheid in wording'' (Hilversum 1964)
J. Veldkamp, ''Geofysica'' (Utrecht/Antwerpen 1965, Aula 219).
 
== Voetnoot ==