Pul of Tiglatpilesar III (ook geschreven Tiglath-pileser III) was koning van Assyrië in de 2e helft van de 8e eeuw vóór Christus. Hij bedreigde het tienstammenrijk Israël.

De Hebreeuwse naam is פול, Poel, en betekent "onderscheidend"[1]. Het Strongnummer is 06322. De naam komt 4x voor in het Oude Testament. Pul is de Babylonische naam voor Tiglath-pileser III. In de Bijbel wordt hij Pul (2 Kon. 15:19) genoemd.

Hij regeerde Assyrië van 745 tot 727 vóór Chr[2]. Tiglatpilesar III verovert eerder verloren gegane gebieden van het Assyrische rijk. Hij breidde het zeer uit, tot in Israël, en bracht het tot groot aanzien. Hij stichtte zodoende het Nieuw-Assyrische rijk, het Assyrische wereldrijk

Het Assyrische rijk in de 8e eeuw v.Chr. 

Pul voerde de tactiek in van het wegvoeren van de leiders in de bezette gebieden naar andere rijksdelen. De plaats van de weggevoerde bevolking liet hij innemen door andere bevolkingsgroepen.  

Pul en Israël

In die 8e eeuw bedreigde God door de mond van de profeet Amos het huis van Israël met de komst van de Assyriërs:

Am 6:14 Want ziet, Ik zal over ulieden, o huis Israëls! een volk verwekken, spreekt de HEERE, de God der heirscharen; die zullen ulieden drukken, van daar men komt te Hamath, tot aan de beek der wildernis. (SV)

Hij bedreigde Menahem, de koning van het noordelijke rijk van Israël, waardoor deze vorst genoodzaakt was de gevreesde aanval voor een zeer grote som af te kopen, 2 Kon. 15:19.

2 Koningen 15:19 [Toen] kwam Pul, de koning van Assyrie, tegen het land; en Menahem gaf aan Pul duizend talenten zilvers, opdat zijn hand met hem zoude zijn, om het koninkrijk in zijn hand te sterken. (SV)

Sjabloon:Tijdbalk Israël 800-700 v.C.

Bronnen

Hebreeuws-Nederlands Lexicon; op basis van Strong-coderingen. Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. 

Voetnoot

  1. Hebreeuws-Nederlands Lexicon; op basis van Strong-coderingen. Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. 
  2. Van 771 tot 740 vóór Chr. volgens P.J. Gouda Quint, Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866.