RefoAnders

Uit Christipedia

RefoAnders was een orthodox-christelijke stichting van 2006-2014, die activiteiten voor gelovigen met homoseksuele en biseksuele gevoelens opzette. RefoAnders pleitte, in overeenstemming met de Schrift, voor onthouding van homoseksuele omgang en verwierp het homohuwelijk.

RefoAnders werd opgericht in 2006 door schoenmaker Johan Quist, een getrouwde man met homofiele gevoelens, omdat hij vond dat het taboe op homoseksualiteit in de reformatorische kerken doorbroken moest worden[1].

RefoAnders voelde zich verwant en werkte samen met de stichting Different en de stichting Onze Weg. Door haar standpunt onderscheidde RefoAnders zich van andere organisaties voor christelijke homo's zoals ContrariO, CHJC en LKP, die gelijkgeslachtelijke omgang goedkeuren.

De oprichter van RefoAnders, die vijf kinderen had, werd in 2014 echter veroordeeld tot een celstraf voor seksueel misbruik van zijn zoon in de jaren 1998-2003. Deze zoon deed daarvan aangifte. Ook een andere zoon getuigde van misbruik, maar deed daarvan geen aangifte. Daarop zette de Stichting RefoAnders, getroffen door de veroordeling van haar oprichter, zichzelf op "non-actief" en hield tenslotte in 2014 op te bestaan. In 2022 kwam de oprichter door een misdrijf om het leven, door een man die beweerde hem in een chatroom voor homo's te hebben ontmoet[2].

De website van RefoAnders was: www.RefoAnders.com

Voetnoten

  1. Toekomst RefoAnders op losse schroeven, Reformatorisch Dagblad, 18 feb. 2014.
  2. Vermoorde Johan Quist oogstte lof met RefoAnders, maar werd verguisd na misbruik zoon - Omroep Zeeland, op: OmroepZeeland.nl, 8 juli 2022. De verdachte werd ook verdacht van twee andere moorden.