Robot

Uit Christipedia

Een robot is een machine die op een mens lijkt en/of complexe menselijke taken overneemt. Een mensvormige robot, die dus de basisvorm van een mens heeft, heet een humanoïde robot.

Een androïde is een kunstmatig gemaakt ding dat op een mens lijkt. De term androïde kan betekenen:

  1. een humanoïde robot (of 'androïde robot')
  2. een wezen gedeeltelijk bestaande uit organische en mechanische onderdelen (cyborg)
  3. een kunstmatig, voornamelijk organisch, wezen
  4. een houten pop waarvan de leden bewogen kunnen worden

Japan loopt al jaren voorop met de ontwikkeling en inzet van robots. Men legt zich toe op het nabootsen van het menselijk uiterlijk: menselijke lichaamsvorm, lichamelijke bewegingen, gezichtsuitdrukkingen en de structuur van de huid. Verwacht wordt dat robots steeds meer onder mensen zullen functioneren en daarbij ingewikkelde sociale rollen moeten vervullen. In Japan worden androïde robots al ingezet als receptionist en ter verwelkoming van bezoekers in religieuze centra. De gezichtsuitdrukking moet passen bij de rol. Zo moet een receptionist-robot vriendelijk kunnen lachen.

Het knappe-koppen-werk aan robots wijst heen naar de grootheid van het Verstand en de Macht van God Die wonderbaarlijk complexe wezens (mensen) geschapen heeft, die veel ingewikkelder in elkaar zitten dan robots (en bovendien een geest hebben die het lichaam bij de dood ontstijgt).

De mens kan steeds beter mensvormige apparaten maken en apparaten die menselijke functies overnemen. Naarmate robots autonomer worden en meer in wisselwerking met mensen treden, bijvoorbeeld bij het uitvoeren van zorgtaken of militaire taken, zullen ethische vragen prangender worden. Wat als een autonome robot iemand doodt? Bij wie ligt de schuld?[1]. ,,Wat voor opdrachten laten we computers uitvoeren? En is het mogelijk dat ze zich tegen ons zullen keren? Een keukenmes is een nuttig gebruiksvoorwerp. Maar het kan ook een wapen zijn,'' aldus een Japanse robotwetenschapper[2].

Voorbeelden

Een 2-potige militaire robot genaamd Petman, ontwikkeld door Boston Dynamics. De robot kan zich herstellen van een stoot. Zie artikel, met video (1 minuut): Meet BigDog's Two-Legged Brother, Technology Review, 27 okt 2009.

Een 4-potige legerrobot, door Boston Dynamics ontwikkeld voor het Amerikaanse ministerie van Defensie. De robot is bedoeld om bagage te dragen en mee te lopen naast de troepen: filmpje (3,5 minuten, maart 2008)

Een vrouwelijke Japanse androïde met spraak en gezichtsuitdrukkingen: filmpje (2 minuten)

Voetbalwedstrijd tussen kleine humanoïde voetbalrobots; de finale van de Robocup 2007: filmpje (9 minuten)

De androide robot Asimo van fabrikant Honda verwerkt stuurinformatie die berust op het scannen van menselijke hersenactiviteit. Door zijn gedachten kan de mens zodoende een robot besturen, zie video (Engels, 4 minuten)[3].

Robotcipiers lossen menselijke collega's af

In Zuid-Korea gaan robots gevangenen bewaken. Ze doen dat vooral 's nachts en zullen het werk van hun menselijke collega's aanzienlijk verlichten. Het gaat allereerst om een proef met drie robots in een gevangenis in de zuidoostelijke plaats Pohang. Als ze bevallen, vinden naar verwachting veel meer van deze cipiers emplooi. De drie, die in maart aan de slag gaan, zijn 1,5 meter hoog en rijden op vier wieltjes. Ze hebben sensors die volgens de makers abnormale zaken zoals geweldpleging waarnemen. Ze geven dat door aan menselijke collega's. Die kunnen via de robot met een gedetineerde praten. Er wordt nog gewerkt aan hun uiterlijk, zodat ze er vriendelijk uitzien.

Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 24 november 2011.

Beeld van het beest: androïde?

In het bijbelboek Openbaring worden de eindtijdse oordelen over de wereld getekend. Openbaring 13 beschrijft twee belangrijke spelers in de eindtijd: het beest uit de zee en het beest uit de aarde. Het beest uit de zee is een leider die wonderbaarlijk van een dodelijke wond herstelt. Het beest uit de aarde zegt de wereld een beeld ter ere van de Grote Leider te maken. De uitdrukking 'beeld' lijkt te duiden op een ding dat op die mens gelijkt.

Opmerkelijk is dat het beest uit de aarde, dat zoveel tekenen doet, een bijzonder teken doet door aan het beeld adem te geven. God blies eens de levensadem in het geformeerde lichaam van de eerste mens en zo werd deze een levende ziel. Het is alsof evenzo het beeld een sprekend, levend wezen wordt.

Opb 13:14 En het misleidt hen die op de aarde wonen, door de tekenen die hem gegeven zijn te doen in tegenwoordigheid van het beest, en het zegt tot hen die op de aarde wonen, dat zij voor het beest dat de wond van het zwaard had en weer leefde, een beeld moesten maken. Opb 13:15 En het werd hem gegeven aan het beeld van het beest adem te geven, opdat het beeld van het beest ook zou spreken en maken dat allen die het beeld van het beest niet aanbaden, gedood zouden worden.

Het Beeld van het Beest doet denken aan een kunstmatig gemaakt, mensvormig wezen dat op de een of andere wijze gaat leven, in elk geval gaat spreken. Een androïde robot die op een wonderbaarlijke wijze een sprekend intelligent wezen wordt? Schept de mens, door de valse profeet (= de antichrist), zijn eigen (sprekende) god die vervolgens aangebeden moet worden? Men kan er nog slechts over gissen.

Meer informatie

  • Artikel Humanoïde robot in Wikipedia: artikel
  • Artikel Androïde in Wikipedia: artikel
  • Artikel Robot met menselijke expressie in de Automatisering Gids: artikel

Voetnoten

  1. Engelstalig BBC News artikel Robot future poses hard questions, http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/6583893.stm    
  2. 'Denkende' robot in de maak, nieuwsartikel op Automatiseringsgids.nl, 13 okt. 2011
  3. Chris Nap, Honda maakt brein-machine interface, Automatiseringsgids.nl, 1 april 2009.