Sinterklaas

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sinterklaas of Sint Nicolaas is een kinderfeest dat teruggaat op Nicolaas van Myra. Deze aartsbisschop moet een zeer vrijgevig man geweest zijn. Zijn milddadigheid werd spreekwoordelijk. Hij moet in de nacht eens bij een arme edelman geld in huis geworpen hebben, opdat deze de uitzet van zijn dochter zou kunnen betalen.

De sterfdag van Nicolaas is 6 december geweest. Nu heeft die sterfdag aanleiding gegeven tot het instellen van een kinderfeest, het zogenaamde Sinterklaas- of Sint Nicolaasfeest, dat jaarlijks door zeer velen in Nederland gevierd wordt.

Hoewel het oorspronkelijk een kinderfeest was, zijn ouderen het ook gaan vieren en het geven van cadeautjes op de avond van 5 december, de vooravond van het Sint Nicolaasfeest, is in vele landen inheems geworden.

Hoewel het feest van Rooms-Katholieke oorsprong is, vieren ook vele Protestanten het. Hierbij moet echter opgemerkt worden, dat de gehele gedachte aan Nicolaas van Myra op de achtergrond is gedrongen en dat het niet anders is onder de Protestanten dan een dag, die gelegenheid biedt, om iemand een of andere verrassing te bereiden. Toch zijn er wel onder de Protestanten, die aan het Sint Nicolaasfeest niet mee willen doen om de Rooms-Katholieke bijsmaak, dien het feest heeft.

Bron

Christelijke Encyclopaedie voor het Nederlandsche Volk (Kampen: Kok, 1925-1931) s.v. Nicolaas (Sint). De tekst hiervan is verwerkt op 3 dec. 2016.