Sinterklaas

Uit Christipedia

Sinterklaas of Sint Nicolaas is een kinderfeest dat teruggaat op Nicolaas van Myra. Deze aartsbisschop moet een zeer vrijgevig man geweest zijn. Zijn milddadigheid werd spreekwoordelijk. Hij moet in de nacht eens bij een arme edelman geld in huis geworpen hebben, opdat deze de uitzet van zijn dochter zou kunnen betalen.

De sterfdag van Nicolaas is 6 december geweest. Nu heeft die sterfdag aanleiding gegeven tot het instellen van een kinderfeest, het zogenaamde Sinterklaas- of Sint Nicolaasfeest, dat jaarlijks door zeer velen in Nederland gevierd wordt.

Hoewel het oorspronkelijk een kinderfeest was, zijn ouderen het ook gaan vieren en het geven van cadeautjes op de avond van 5 december, de vooravond van het Sint Nicolaasfeest, is in vele landen inheems geworden.

Hoewel het feest van Rooms-Katholieke oorsprong is, vieren ook vele Protestanten het. Hierbij moet echter opgemerkt worden, dat de gehele gedachte aan Nicolaas van Myra op de achtergrond is gedrongen en dat het niet anders is onder de Protestanten dan een dag, die gelegenheid biedt, om iemand een of andere verrassing te bereiden. Toch zijn er wel onder de Protestanten, die aan het Sint Nicolaasfeest niet mee willen doen om de Rooms-Katholieke bijsmaak, dien het feest heeft.

Vergelijking van sinterklaas en de Griekse God Wodan of Odin

Odin zit boven op zijn paard, zijn raven Huginn en Muninn en wolven Geri en Freki rond 1895
Een illustatie uit 1900, Sinterklaas en zwarte piet bezoeken een kind

Er zijn echter ook enkele aspecten van het Sinterklaasfeest en de figuur Sinterklaas zelf die teruggaan op veel oudere, Germaanse tradities. Zo kan er een vergelijking worden gemaakt tussen de Griekse god Wodan of Odin. Odin had een lange baard, was gehuld in een wijde mantel en in zijn hand hield hij een speer met slangenkop. Sinterklaas heeft eveneens een mantel en een staf.[1]

Daarnaast kan er ook een vergelijking worden gemaakt met het paard van sinterklaas. Sinterklaas rijdt met zijn paard over de daken. De griekse god Odin rijdt met zijn achtbenige paard Sleipnir door de lucht en werd bijgestaan door demonen. 2 demonen, Hugin (de gedachte) en Munin (het geheugen) informeerden hem over wat de mensen op aarde deden. Zo vertellen Zwarte Pieten, Sinterklaas over goede en stoute kinderen. Dit alles wordt opgeschreven in het boek van Sinterklaas.[2]Odin daalde net als de zwarte pieten neer door de schoorsteen om geschenken achter te laten.

Zwarte piet

Sinterklaas begeleid door een engel en enkele duistere figuren, welke geschenken uitdelenaan kinderen in Oostenrijk

Zwarte piet is in de nederlandse geschiedenis getransformeerd naar een vriendelijk persoon. In het verleden was dit anders. Kinderen werden banggemaakt door de zwarte pieten. Kinderen die stout waren kregen de roe of kinderen werden bang gemaakt dat ze in de zak van sinterklaas mee moesten naar Spanje. In diverse landen in Europa wordt sinterklaas nog steeds bijgestaan door helpers die kinderen bang maken.

In Duitsland en Oostenrijk zijn deze helpers bekend onder de naam Krampus. De rol van deze Krampus is nog steeds hetzelfde als hoe deze vroeger in Nederland was. Krampus ziet er uit als een angstaanjagende gestalte en maakt kinderen bang. [3] In Frankrijk zijn de helpers van sinterklaas bekend onder de naam Père Fouettard. Sinterklaas geeft de geschenken en Père Fouettard geselt de kinderen met een zweep, gesel, roede of een staf.

In Nederland is het sinterklaasfeest populair. Een groot deel van de ouders liegen tegen hun kinderen en geven aan dat Sinterklaas en zwarte pieten echt bestaan.

1 Petrus 3:10 Immers:'Wie het leven liefheeft en gelukkig wil zijn, moet geen laster of leugens over zijn lippen laten komen'


Bron

Christelijke Encyclopaedie voor het Nederlandsche Volk (Kampen: Kok, 1925-1931) s.v. Nicolaas (Sint). De tekst hiervan is verwerkt op 3 dec. 2016.

  1. historianet.nl/maatschappij/gebruiken/wat-heeft-sinterklaas-met-germaanse-mythologie-te-maken
  2. www.hetnieuweleven.com/Studies/Sinterklaas.pdf
  3. www.historien.nl/sints-helse-helpers-van-knecht-ruprecht-tot-krampus/