Avondmaal: verschil tussen versies

37 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 15:
'''Gemeenschap.''' Het is een ''gemeenschapsmaal'', niet alleen omdat het samen met anderen genuttigd wordt, maar ook omdat het de eenheid en gemeenschap van de gelovigen uitdrukt, het gemeenschappelijk deel hebben aan hetzelfde heil, de gemeenschap met dezelfde Heiland. Het brood stelt het éne lichaam van Christus voor, niet alleen zijn fysieke lichaam dat Hij overgaf aan het kruis, maar ook het collectieve lichaam van de verzameling van alle gelovigen met hun hoofd Jezus Christus. Aanzitten aan de tafel van de Heer en deelnemen aan het avondmaal is uitdrukking geven aan de eenheid van het lichaam van Christus, dus van de Gemeente, 1 Cor. 10:7. Door het brood te breken en ervan te eten toont men één te zijn met alle ware gelovigen, die dus met elkaar de Gemeente vormen.
 
'''Verwachting'''. De viering van het avondmaal, het verkondigen van de dood van de Heer, dient plaats te vinden, totdat Hij komt, 1 Cor. 11:26. Het christelijke avondmaal wordt gevierd "tot Hij komt" <blockquote>''1Co 11:26  Want zo dikwijls u dit brood eet en de drinkbeker drinkt, verkondigt u de dood van de Heer, totdat Hij komt.'' (Telos)</blockquote>Het eerste paasfeest werd gevierd met het oog uit de [[Uittocht uit Egypte|uittocht]] uit Egypte. De christelijke avondmaalsviering wordt gevierd met het oog op de uittocht, het vertrek uit deze wereld (zie [[Opname van de gemeente]]).
 
Bij Zijn komst zullen de zichtbare en tastbare schaduwbeelden overbodig zijn; dan immers zullen wij Hem zien zoals Hij is, 1 Joh. 3:3.