Bezetenheid: verschil tussen versies

3 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 103:
Over de vraag of een echte christen bezeten kan zijn, worden door Bijbelgetrouwe christenen verschillende antwoorden gegeven. Velen zullen ontkennend antwoorden<ref>Zo Robert Breaker in: [https://www.youtube.com/watch?v=YDdtwixEcfg Can a Christian be Demon Possessed?] Youtube.com: Robert Breaker, 8 okt. 2015. Duur: 26 min. 39 sec.</ref>. Er kan echter worden opgemerkt dat een christen plaats kan geven aan de duivel (Ef. 4:27), zijn invloed van buitenaf kan toelaten.
 
Sommigen<ref>Zo een gelovige vrouw die zendeling en arts is geweest en in 2021 al 20 jaar ervaring heeft in bevrijdingspastoraat. Haar naam is bekend bij Kees Langeveld. </ref> echter zijn ervan overtuigd dat een christen bezeten kan, bijvoorbeeld een psychiatrische draai-deur-patiënt die gelovig is en door bevrijdingspastoraat van demonische invloed bevrijd en vervolgens emotioneel genezen wordt, waarna hij geen psychiatrische hulp meer nodig. De onreine geest is uitgedreven. Hardnekkige psychiatrische problemen kunnen een demonische wortel hebben. Een bezeten christen is als een huis met verschillende kamers. In een of meer kamers woont de Heilige Geest, maar er is een vuil zolderkamertje waarin een onreine geest huist.
 
Men zich echter afvragen of in zulke gevallen het begrip bezetenheid niet toegepast wordt op gelovigen die de satan weliswaar een plaats geven, demonische beïnvloeding toelaten, maar nog niet door hem bezet zijn, waarbij zij zichzelf niet meer onder controle hebben. Demonische beïnvloeding van ''buitenaf'' is niet hetzelfde als die beïnvloeding en beheersing van ''binnenuit''. <blockquote>''Efe 4:26  Wordt toornig, en zondigt niet; laat de zon over uw toorn niet ondergaan; Efe 4:27  en <u>geeft de duivel geen plaats</u>. (Telos)''</blockquote>