Manna: verschil tussen versies

232 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 9:
'''De kruik met manna.''' [[Mozes]] droeg [[Aäron]] op, een kruik te nemen en daar een gomer (2,2 liter) manna in doen. Deze kruik werd “vóór de getuigenis”, voor de twee stenen tafelen in de ark, gelegd en bewaard (Ex. 16:33-34; Hebr. 9:4). 
 
De kruik met manna “vóór de getuigenis” (= de ark met de twee stenen tafelen) herinnerde Israël eraan dat het volk in de woestijn door God met manna was gevoed.
In het beloofde land gekomen, at het volk van het overjarig koren en hield de voedselvoorziening door het manna op (Joz 5:11,12).
 
'''Gebruik.''' In het beloofde land gekomen, at het volk van het overjarig koren en hield de voedselvoorziening door het manna op (Ex. 16:35; Joz 5:11,12).<blockquote>''Ex 16:35  En de kinderen Israëls aten Man veertig jaren, totdat zij in een bewoond land kwamen; zij aten Man, totdat zij kwamen aan de pale van het land Kanaän. (SV)''</blockquote>'''Natuurlijke verklaring.''' Sommigen hebben een ''natuurlijke'' verklaring voor het verschijnsel van het manna gezocht. Volgens één theorie is het afkomstig van de tamariskplant, die in de Sinai-woestijn groeit. Deze plant scheidt zijn overtollig sap af in druppeltjes, die kristalliseren en op de grond vallen. Deze natuurlijke verklaring is echter niet waarschijnlijk. De tamarisken brengen te weinig sap voort om een heel volk van manna te voorzien. De gestolde bolletjes zijn niet voedzaam genoeg en zijn niet te bakken.
De kruik met manna “vóór de getuigenis” (= de twee stenen tafelen) herinnerde Israël eraan dat het volk in de woestijn door God met manna was gevoed.
 
'''Natuurlijke verklaring.''' Sommigen hebben een ''natuurlijke'' verklaring voor het verschijnsel van het manna gezocht. Volgens één theorie is het afkomstig van de tamariskplant, die in de Sinai-woestijn groeit. Deze plant scheidt zijn overtollig sap af in druppeltjes, die kristalliseren en op de grond vallen. Deze natuurlijke verklaring is echter niet waarschijnlijk. De tamarisken brengen te weinig sap voort om een heel volk van manna te voorzien. De gestolde bolletjes zijn niet voedzaam genoeg en zijn niet te bakken.
 
== Wonderbare spijziging door Jezus ==