Kunstmatige intelligentie: verschil tussen versies

301 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Kunstmatige intelligentie''' (KI), of in het Engels, ''Artificial Intelligence'' (AI), is de verzamelnaam van digitale systemen die (1) zelfstandig taken kunnen uitvoeren in complexe omgevingen en (2) hun eigen prestaties kunnen verbeteren door te leren van ervaringen.<ref>[https://www.ensie.nl/paul-aelen/ai AI], Ensie.nl.</ref>
[[Bestand:Artificial Intelligence & AI & Machine Learning - 30212411048.jpg|miniatuur|456x456px]]
 
'''<nowiki/>'Kunstmatig'''' is de tegenstelling van 'natuurlijk'. Natuurlijke intelligentie (begiftigd zijn met vernuft) is het vermogen dat God, het hoogste Vernuft, heeft verleend aan de mens, die Hij naar Zijn beeld en gelijkenis heeft geschapen. KI is een toepassing van computertechnologie.
 
'''Zelfstandigheid.''' De zelfstandigheid van een KI-systeem houdt in dat het geen begeleiding door een gebruiker of operateur nodig heeft. KI-systemen zijn zelflerende systemen.
 
De technologische ontwikkeling van KI levert systemen op die menselijke vermogens al meer overtreffen. Sommigen vrezen dat kunstmatig intelligente systemen de mens op den duur zullen vernietigen.
 
Het computerconcern IBM heeft het KI-systeem ''Watson'' ontwikkeld.
 
Een mensvormig geval van een kunstmatig intelligent systeem is ''Sophia'' (Grieks voor 'wijsheid'). Dit systeem doet zich voor als een intelligente vrouw. [[Saoedi-Arabië]] heeft aan Sophia zelfs het staatsburgerschap verleend.
[[Bestand:Research topics in Business-applied Artificial Intelligence.png|geen|miniatuur|938x938px|KI-onderzoeksgebieden met het oog op het bedrijfsleven (2021)]]
 
== Gevolgen en gevaren ==
Regel 15 ⟶ 16:
 
Er zijn allerlei situaties te bedenken waarin KI een (ethisch) verkeerde beslissing zou kunnen nemen<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=GdNzhjI_GkA Ethics and Artificial Intelligence | Mondo Gonzales and Doug Thornton]. Youtube.com: Prophecy Watchers, 11 juli 2022. Duur: 16 min. 7 sec. </ref>.
 
Sommigen vrezen dat kunstmatig intelligente systemen die het menselijk vermogen overtreft, de mens op den duur zullen vernietigen.
 
== Beeld van het Beest ==