Mattheüs 22: verschil tussen versies

1.417 bytes toegevoegd ,  11 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 41:
<onlyinclude><sup>5</sup> Zij sloegen er echter geen acht op en gingen weg, de een naar zijn eigen akker, de ander naar zijn koophandel; </onlyinclude>(Telos)
'''Zij sloegen er echter geen acht op.''' De onwil (3), nu de onverschilligheid, later zelfs mishandeling van de slaven (6). <blockquote>''Heb 2:3  hoe zullen wij ontkomen als wij zo’n grote behoudenis veronachtzamen, waarover aanvankelijk gesproken is door de Heer en die aan ons bevestigd is door hen die het gehoord hebben,'' (Telos)</blockquote>'''De een naar zijn eigen akker, de ander naar zijn koophandel.''' Helaas stelden ze verkeerde prioriteiten. Koophandel (een commerciële 'roversbende') was er in de tempel, toen Jezus de tempel reinigde. Familiebanden en aardse bezittingen kunnen het volgen van de Heer verhinderen.<blockquote>''Mt 10:35  Want Ik ben gekomen om een man op te zetten tegen zijn vader, een dochter tegen haar moeder, en een schoondochter tegen haar schoonmoeder; Mt 10:36  en iemands huisgenoten zullen zijn vijanden zijn. Mt 10:37  Wie vader of moeder liefheeft boven Mij, is Mij niet waard; en wie zoon of dochter liefheeft boven Mij, is Mij niet waard; Mt 10:38  en wie zijn kruis niet opneemt en Mij navolgt, is Mij niet waard.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Mt 6:24  Niemand kan twee heren dienen, want hij zal of de een haten en de ander liefhebben, of zich aan de een hechten en de ander verachten. U kunt niet God dienen en Mammon.'' (Telos)</blockquote>
 
== 6 ==
<onlyinclude><sup>6</sup> de overigen nu grepen zijn slaven, mishandelden en doodden hen. </onlyinclude>(Telos)
'''Mishandelden.''' Dit zien wij in het boek Handelingen gebeuren. Petrus, Johannes en Paulus werden mishandeld.
 
'''En doodden hen.''' Stefanus werd gedood, de eerste martelaar onder de discipelen.
 
== 7 ==
<onlyinclude><sup>7</sup> De koning nu werd toornig, en hij zond zijn legers en bracht die moordenaars om en stak hun stad in brand. </onlyinclude>(Telos)
'''De koning werd toornig.''' De koning is een beeld van God. Zo warm als God bemint, even zo ontzaglijk kan Hij toornen over kwaad, in dit geval over de mishandeling van en moord op zijn slaven. Wie zich niet door de ijver van Zijn liefde wil laten omvatten, maar het kwade blijft bedrijven, die moet vrezen voor het verterende vuur van Zijn toorn.<ref name=":1" />
 
'''Zijn legers.''' De koning is een beeld van God. Zijn legers zijn die van de Romeinen. De Romeinse legers zijn een strafmiddel in Gods hand.
 
'''Stak hun stad in brand.''' Dit ziet op de verwoesting van [[Geschiedenis van Jeruzalem|Jeruzalem]] in het jaar 70 n.C., waarbij de tempel verbrand werd.
 
== 8 ==
<onlyinclude><sup>8</sup> Toen zei hij tot zijn slaven: De bruiloft is wel gereed, maar de genodigden waren het niet waard; </onlyinclude>(Telos)
'''De genodigden waren het niet waard.''' Door hun weigering en gedrag, om de bruiloft bij de wonen.
 
== 10 ==