Stichting Christenen voor Israël

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Stichting Christenen voor Israël (CvI) is een christelijke, Nederlandse stichting die in 1979 in Jeruzalem en in 1980 in Nederland is opgericht door de Nederlandse zakenman Karel van Oordt (1928-2013).

Doel. "Het voornaamste doel van de stichting is om betrouwbaar Bijbels onderwijs te geven over Gods plan met Israël aan christenen."[1]

Ontstaan. CvI is in 1979 in Jeruzalem opgericht en in 1980 in Nederland opgericht, als stichting, door de Nederlandse zakenman Karel van Oordt (1928-2013). Aanleiding voor het oprichten van de stichting was onder meer de Arabische boycot van Israëlische producten. Karel van Oordt, die handel met Israël dreef, wilde iets voor Israël betekenen. Het verkopen van Israëlische producten vond hij een goede manier. Een andere aanleiding was de verplaatsing van de Nederlandse ambassade van Jeruzalem naar Tel Aviv, mede onder druk van Arabische landen.

Aanvankelijk heette de stichting IP80. Zij bestond in 1980 uit twee aparte instellingen: Christenen voor Israël, gericht op voorlichting over en bewustmaking van Israëls plaats in Gods handelen met de wereld, en het Israël Producten Centrum, ter bevordering van de Israëlische export naar Nederland.

Henk Poot van Christenen voor Israel kreeg eens van iemand te horen: "Jij houdt meer van Israël dan van Jezus." Waarop hij antwoordde: "Het probleem is dat Jezus meer van Israel houdt, dan wij van Israel houden".

Krant Israël Aktueel. CvI geeft een gratis krant uit onder de naam Israël Aktueel. In 2020 waren er 60.000 abonnees. De eerste krant verscheen in 1984 en heette aanvankelijk Zicht op Israël.

Jeugdwerk

Kinderblad TOV! Sinds 2002 geeft CvI een kinderblad uit onder de naam TOV!.

TOV!Club. Sinds 2005 bestaat de TOV!Club, gericht op het vergroten van om de betrokkenheid van de jeugd bij Christenen voor Israël.

Israelity. De oudere jeugd wordt sinds 2006 betrokken middels Isreality, een naam die zegt Israël nog altijd een realiteit is. In het verband van Isreality worden jongerenreizen en jongerenweekenden georganiseerd. Daarnaast heeft Isreality een eigen tijdschrift en website. In 2006 is ook een internationale tak van de jongerenorganisatie opgericht, Isreality International.

Buitenlandse zaken

Hulp bij emigratie van Joden. CvI helpt Joden om de emigreren naar Israël. In 1996 werd gestart met het grootste project uit de geschiedenis van CvI, namelijk Breng de Joden thuis, een project dat nog altijd loopt, hoewel het oorspronkelijke doel al lang is gehaald. Elk jaar worden er nog Joden geholpen om terug te keren naar het hun beloofde land.

Buitenlandse afdelingen. CvI kent afdelingen in het buitenland. De eerste buitenlandse afdeling was in België. De Nederlandse, Canadese, Duitse en Amerikaanse afdelingen richten in 1998 de internationale organisatie Christians for Israel International op. In dat jaar begon CvI op verzoek van een reeds bestaande Israëlorganisatie met haar werk ook in buurland Duitsland, op verzoek van een reeds bestaande Israëlorganisatie. Anno 2020 is de Duitse afdeling, na Nederland, de grootste in Europa. lsrael Connect is de jongerentak van de Duitse afdeling.

Europese Coalitie voor Israël. CvI heeft in 2003 het initiatief voor de oprichting van de Europese Coalitie voor Israël (European Coalition for Israel, EC4I) genomen, een platform van Europese christelijke pro-Israëlorganisaties die de zaak van Israël in de instellingen van de EU willen behartigen met voorlichting- en lobbyactiviteiten. In 2004 werd de EC4I volledig operationeel.

Bron

Bron: Geschiedenis, ChristenenVoorIsraël.nl (2020)

Voetnoot

  1. Bron: Geschiedenis, ChristenenVoorIsraël.nl (2020)