Soedan
Soedan, ook geschreven Sudan, is een land in Afrika, zuidelijk van buurland Egypte gelegen. De bevolking, ruim 45 miljoen zielen (stand 2020), is overwegend Islamitisch. De hoofdstad is Khartoem.
Naam. 'Soedan' betekent 'zwarten'[1], het is het land van de zwarten ('moren').
Rooms-Katholieke Kerk. De Rooms-Katholieke Kerk kende vóór de afsplitsing van Zuid-Soedan in 2011 twee kerkprovincies (aartsbisdommen): één voor het noorden en één voor het zuiden. Daarnaast waren er zeven bisdommen. Na de afscheiding van Zuid-Soedan is de kerkelijke indeling gehandhaafd en is er één bisschoppenconferentie voor beide landen.
Geschiedenis
1983 – 2005. Soedanese burgeroorlog. Deze kost aan 2,5 miljoen burgers het leven en drijft 5 miljoen Soedanezen op de vlucht.
2003. in het West-Sudanese Darfur laait de strijd op.
2005. het Islamitische noorden en het overwegende christelijke zuiden van Soedan sluiten na een decennialange burgeroorlog vrede. Het bloedige conflict kostte naar schatting aan twee miljoen mensen het leven. In 2005 was overeengekomen dat in het noorden een beperkte islamitische wetgeving zou gelden en dat de culturele en sociale diversiteit van het Sudanese volk zou worden erkend.
2011. volgens de VN heeft de strijd in Darfur al aan naar schatting 300.000 mensen het leven gekost. Circa 2,7 miljoen mensen zouden op de vlucht zijn gedreven.
In juli 2011 wordt Soedan opgedeeld in twee landen: Soedan en Zuid-Soedan. Door de splitsing is Soedan niet langer het grootste land van Afrika; dat is nu Algerije.
De splitsing maakte de omstandigheden voor christenen in het overwegend islamitische Soedan moeilijker. Soedan veranderde zijn wetten: iedereen van wie de ouders, grootouders of betovergrootouders geboren zijn in het zuiden, wordt beschouwd als Zuid-Soedanees en verliest zijn rechten als Soedanees.
2012. Aan de ‘zuiderlingen’ die in het noorden wonen wordt een ultimatum gesteld: ze hebben tot 8 april de tijd om Soedan te verlaten. Het gaat om een groep van 500.000 tot 700.000 mensen, van wie het grootste deel christen is. Blijven ze in het noorden, dan is hun lot onzeker.
2019. In april wordt de regering van Omar al-Bashir omvergeworpen door een militaire staatsgreep.
2021. In oktober vindt een nieuwe militaire staatsgreep plaats; de regering wordt afgezet en een groep generaals neemt het bestuur over. Legerleider Abdel Fattah al-Burhan wordt de president.
2023. In april is er een geweldsuitbarsting tussen het leger van Sudan en de paramilitaire groepering Rapid Support Forces (RSF), na oplopende spanningen over het instellen van een burgerregering en de integratie van de RSF in het leger en over zakelijke belangen. RSF wordt geleid door de voormalig vertrouweling van de president, de vicepresident Mohamed Hamdan Dagalo, beter bekend als Hemedti.[2]
Toekomst
Sommige uitlegger van Ezechiël 38 menen dat Soedan een van de landen is die zich bij Rusland zullen aansluiten voor de invasie in Israël. De profeet Ezechiël spreekt van Koesjieten. Het koninkrijk Koesj omvatte onder meer (een groot deel van) Soedan. Zie wat betreft de toekomst van de Koesjieten verder bij Koesj.
Meer informatie
Soedan, op nl.wikipedia.org
Voetnoot
- ↑ Soedan, op nl.wikipedia.org. Geraadpleegd op 16 feb. 2023.
- ↑ Bron: https://nos.nl/artikel/2471566-vn-medewerkers-gedood-in-sudan-ambassade-in-contact-met-50-nederlanders, nieuwsbericht dd. 16 apr. 2023.