Publius Cornelius Tacitus

Uit Christipedia
(Doorverwezen vanaf Tacitus)
Beeld van Tacitus bij het Oostenrijkse parlementsgebouw.

Publius (of Gaius) Cornelius Tacitus (ca. 56 — ca. 120) was een Romeins consul, historicus, schrijver en redenaar. De beroemde Romeinse geschiedschrijver wordt vaak gezien als de grootste geschiedkundige van Rome, of zelfs van het Romeinse Rijk.

Tacitus werd geboren te Rome in 55 na Chr. Hij begon zijn staatkundige loopbaan onder keizer Vespasianus, trad in 78 in het huwelijk met een dochter van Cnaeus Julius Agricola, werd in 88 onder keizer Domitianus praetor en in 97 onder keizer Trajanus consul. Hij bestuurde als proconsul Azië. Omstreeks 120 of 117 overleed hij.

Hij schreef o.a. de vita et moribus Agricolae en Germania. Zijn beide hoofdwerken zijn de Historiae en de Annales. Van beide werken zijn echter slechts gedeelten bewaard gebleven. Zijn taal is kort en krachtig.

Bronnen

Publius Cornelius Tacitus, op nl.wikipedia.org. Enige tekst hiervan is overgenomen op 24 okt. 2023.

F. W. Grosheide, J.H. Landwehr, C. Lindeboom, J.C. Rullmann, Christelijke Encyclopaedie voor het Nederlandsche volk. Kampen: J.H. Kok, 1925-1931. Zes delen. Tekst van het lemma 'Tacitus (Publius Cornelius)' is onder wijziging verwerkt op 24 okt. 2023.