Het Tempelinstituut (in het Hebreeuws, Machon HaMikdash) is een in 1987 gestichte joods-godsdienstige organisatie die de herbouw van de tempel van God op de berg Moria in Jeruzalem beoogt. Het instituut geeft voorlichting over de historische tempels en de tempeldienst en treft de voorbereidingen voor de toekomstige tempelbouw- en dienst.

Yisrael Ariel. Het Tempelinstituut is in 1987 gesticht door rabbi Yisrael Ariel. Hij was parachutist in de brigade die de tempelberg in de Zesdaagse Oorlog van 1967 bevrijdde en was een van de eerste soldaten die de berg bereikte. Deze bevrijding was voor hem als 'het luiden van de klokken van de Messias'. De bevrijding bracht echter niet de komst van de Messias. Dit was voor hem en anderen een teleurstelling. "Immers, we waren aangekomen op de drempel van de Heilige Tempel: wij staan aan Westelijke Muur - waar is de Messias?"[1]

Naar verloop van tijd ontdekte hij dat zijn verwachtingen misplaatst waren. Hij raakte ervan overtuigd dat elke generatie van Joden de plicht heeft om alles te doen wat in haar vermogen ligt ter bevordering van de herbouw van de Heilige Tempel. Zijn standpunt en dat van andere rabbi's van heden en vroeger staat tegenover het standpunt van de degenen die geloven dat zij moeten wachten op de Messias voordat de tempel kan worden herbouwd.

Zetel. Het Tempelinstituut zetelt in de Joodse wijk van de Oude Stad van Jeruzalem.

Grondslag. De grondslag van het werk van het instituut is het gebod gegeven aan het Joodse volk op de berg Sinaï:

Ex 25:8 En zij moeten voor Mij een heiligdom maken, zodat Ik in hun midden kan wonen. (HSV)

De zevenarmige kandelaar (Menorah) bij het Tempelinstituut te Jeruzalem.

Doel en werk. Het instituut heeft geen winstoogmerk. Zijn einddoel is de herbouw van de tempel en de herinvoering van de tempeldienst.

"Zoals de profeten verklaarden: de Heilige Tempel staat voor de heiligheid van het menselijk leven en vrede en zal daarom worden herbouwd als een uiting van eenheid en vrede" (Tempelinstituut)[2]

Door voorlichting wil het harten van mensen warm maken voor dat doel. Het instituut doet onderzoek, verzorgt seminars en publicaties, organiseert conferenties en maakt educatief materiaal. Het instituut heeft een collectie van meer dan 200 schilderijen[1]. Rabbijn Ariel zorgde ervoor dat elk schilderij werd nauwkeurig werd gemaakt overeenkomstig gegevens uit de Schrift en buitenbijbelse Joodse bronnen. De kunstenaars waren in meerderheid Russen die in de late jaren '80 en in het begin van de jaren '90 naar Israël waren geëmigreerd.

Het instituut vergelijk zijn inspanningen ter voorbereiding van de Tempel met de voorbereidingen voor de bouw van de tabernakel in de woestijn en die voor de bouw van de tempel in de dagen van David.

Er wordt grondig onderzoek gedaan, voordat er iets gemaakt wordt. Ook wordt onderzoek gedaan naar de preciese ligging van de vroegere tempel. Medewerking wordt verleend door deskundigen en ambachtslieden als goud- en zilversmeden, wevers, edelsteenkundigen, musicologen, timmerlieden, schilders, grafici, architecten enz.

Het instituut bereidt de tempeldienst voor door de vervaardiging van de heilige voorwerpen die in de Schrift genoemd worden. Klaar voor gebruik zijn:

  • de heilige vaten
  • de muziekinstrumenten
  • de kleding en attributen van de priesters
  • de kleding en attributen van de hogepriester (zijn gouden kroon, de borstlap met zijn twaalf edelstenen, efod; zie de foto's van het Tempelinstituut)
  • de zevenarmige kandelaar (Menorah)
  • het gouden reukaltaar
  • de gouden tafel van de toonbroden

Heilige vaten. Het instituut heeft heilige vaten voor de tempeldienst vervaardigd overeenkomstig de aanwijzingen in de Bijbel en uit de oorspronkelijke materialen, zoals goud, koper, zilver en hout. De vaten, waaronder gouden en zilveren voor de wierook en offerdiensten, zijn klaar voor gebruik en kunnen bezichtigd worden.

Muziekinstrumenten. Klaar voor gebruik zijn ook de muziekinstrumenten voor het Levietische koor,

Zevenarmige kandelaar. De zevenarmige kandelaar of Menorah is gemaakt van zuiver goud. Om foto's van de kiyor te zien - de koperen wasbekken momenteel in aanbouw, klik dan hier.

Koperen wasvat. Was in aug 2016 nog in de maak[3].

Priesteropleiding. Het Tempelinstituut vervaardigt niet alleen voorwerpen en maakt niet alleen een bouwplan. Het leidt ook Levitische priesters op voor de toekomstige tempeldienst op. In 2016 heeft het 's werelds eerste school voor de opleiding en voorbereiding van Joodse priesters (Hebreeuws Kohanim, meervoud van Kohen, priester) opgericht. De priesterschool heet Nezer Hakodesh, Hebreeuws voor 'kroon van Heiligheid'. De officiële naam luidt: het Nezer Hakodesh instituut voor priesterlijke studies (Engels: The Nezer Hakodesh Institute for Kohanic Studies). De studenten worden voorbereid op hun taken en verantwoordelijkheden in de toekomstige Heilige Tempel.

Een priester moet volgens de Schrift een afstammeling van Aäron, de eerste priester, zijn. Door DNA-onderzoek kan volgens het instituut onomstotelijk worden vastgesteld of iemand een afstamming van Aaron is[2].

Ex 28:1 ... laat uw broer Aäron en zijn zonen die bij hem zijn, bij u komen uit het midden van de Israëlieten om Mij als priester te dienen... (HSV)

De volgende video van het Tempelinstituut toont iets van de priesters in opleiding en hun taken.

Voetnoten

  1. 1,0 1,1 About The Temple Institute, artikel op de website van het instituut. Geraadpleegd 8 aug. 2016.
  2. 2,0 2,1 The World's First Institute for Training Kohanim, Indiegogo.com, geraadpleegd 8 aug. 2016.
  3. Althans volgens de pagina About The Temple Institute op de website van het instituut. Geraadpleegd 8 aug. 2016.