Transgender: verschil tussen versies

1.566 bytes toegevoegd ,  10 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Een '''transgender,''' ''transgenderist, transgender persoon, transpersoon'' of ''trans persoon'' is een man of vrouw die zich deels of helemaal voelt behoren tot het andere geslacht. Hij of zij voelt zich deels man en deels vrouw, of voelt zich als behorend tot het andere geslacht en niet tot zijn of haar eigen (lichamelijke) geslacht. [[Bestand:DeviantHenry - FTM trans.jpeg|miniatuur|367x367px313x313px|Vrouw die als man wil leven ('transman'), met kledingstuk dat borsten plat drukt. ]]Een mannelijke transgender kan zeggen: "Ik voel mij meer vrouw dan man".
 
Sommige transgenders schommelen in hun gevoelens tussen man- en vrouw zijn. De ene keer voelen zij zich meer man en de andere keer meer vrouw of hebben een wisselende gevoelsmatige mengeling van man- en vrouw-zijn. Zulke transgender personen worden 'genderfluïde' genoemd. Hun geslachtsgevoel is onbestendig. Ze hebben 'genderfluïditeit'.
Regel 20:
 
'''Voorkomen.''' In Nederland zijn in de loop der jaren verschillende opgaven van het aantal transgenders in Nederland gegeven: 48.000 (jaar 2012)<ref>Een [http://nos.nl/artikel/441533-transgenders-blijven-in-de-kast.html nieuwsbericht] van de NOS uit 2012 spreekt van een geschat aantal van 48.000</ref>, zo'n 50.000 (jaar 2016)<ref name=":0">[http://nos.nl/artikel/2123465-wet-aanpassen-om-transgenders-te-beschermen.html 'Wet aanpassen om transgenders te beschermen'], nieuwsbericht op NOS.nl, 6 aug. 2016. </ref>, minimaal 110.000 (jaar 2020), misschien wel 660.000 (jaar 2020)<ref>Volgens het Sociaal-Cultureel Planbureau. Bron: [https://www.ad.nl/ad-werkt/transgender-op-werk-de-directeur-vond-mijn-nagellak-en-oogschaduw-niet-kunnen~a7db222a/ Transgender op werk: ‘De directeur vond mijn nagellak en oogschaduw niet kunnen’,] AD.nl, 11 okt. 2020.</ref> oftewel 4% van de bevolking.
 
'''Voornaamwoorden.''' Wij verwijzen naar jongens en mannen met de voornaamwoorden 'hij', 'hem' en 'zijn'. Bijvoorbeeld, "hij bracht hem zijn fiets terug". Naar vrouwen en meisjes verwijzen wij met 'zij' en 'haar'. Bijvoorbeeld, "zij gaf haar dochter een bos bloemen". Sommige transgenders geven er de voorkeur aan dat er voornaamwoorden worden gebruikt die overeenkomen met hun wensgeslacht. Een man die zichzelf vrouw voelt kan bijvoorbeeld verzoeken om voor hem vrouwelijke voornaamwoorden te gebruiken. De meeste massamedia in Nederland willigen die wens in en zijn bereid af te wijken van het normale gebruik van voornaamwoorden. Zo berichtte bijvoorbeeld de Telegraaf, de grootste krant van Nederland, over de 22-jarige man die in 2023 de Miss Nederland verkiezing won, dat 'zij' Nederland in 2024 bij de Miss Universe verkiezing zal vertegenwoordigen<ref>Zie https://www.telegraaf.nl/entertainment/89256679/amsterdamse-transgender-rikkie-kolle-22-wint-miss-nederland-2023</ref>.
 
Sommige personen voelen zich noch man noch vrouw, maar iets anders of een combinatie van geslachten. Zij kunnen wensen dat men naar hen verwijst met voornaamwoorden zoals 'hen' of zelfs nieuw bedachte voornaamwoorden, als bijvoorbeeld 'xi', 'xim' of 'xer'.
 
'''Hulpmiddelen, operatie.''' Transgenders kunnen kunstmatige geslachtsorganen gebruiken, zoals borstprothesen van schuim of siliconen. Hun eigen geslachtsorganen kunnen zij door (strakke) kleding platter maken. Een deel van de transgenders in Nederland heeft een 'geslachtsveranderende' operatie ondergaan<ref name=":1">[http://nos.nl/artikel/441533-transgenders-blijven-in-de-kast.html Transgenders blijven in de kast], nieuwsbericht op NOS.nl, 17 nov. 2012.</ref>.
Regel 84 ⟶ 88:
 
Het verschil tussen man en vrouw moeten we eerbiedigen, het mag niet verward of verdoezeld worden. Daarom zegt de wet van Mozes dat een vrouw geen kleren en attributen van een man mag dragen en omgekeerd. <blockquote>''De 22:5  Een vrouw mag geen kleren en attributen van een man dragen en een man mag geen vrouwenkleren dragen. Want de HEER verafschuwt ieder die zulke dingen doet. (NBV)''</blockquote>We mogen stellen dat noch een levenswijze noch een chirurgische ingreep noch een hormoonbehandeling een man kan veranderen in een vrouw of omgekeerd een vrouw in een man. Zijn of haar geslacht ligt genetisch vast, in de scheppingsorde van God, en toont zich in geslachtsorganen, gestalte, lichaamskracht, hersenen, gevoelsleven, stem en gedrag. <blockquote>''Jer 13:23  Kan ook een Cusjiet zijn huid veranderen, of een luipaard zijn vlekken? (HSV)''</blockquote>De bekende feministe Germaine Greer weigerde (2015) om mannen, die als vrouwen zijn gaan leven, vóór een geslachtsveranderende operatie en hormoonbehandeling, als vrouwen te erkennen. Het zijn, zei ze, geen vrouwen en ze zien er niet uit, klinken niet en gedragen zich niet als vrouwen. Maar ook chirurgie kan een man niet in een vrouw veranderen, meent de feministe. <ref name=":3" />
 
Het verkeerd gebruik van voornaamwoorden ('zij' of 'haar' voor een man, enz.) moet worden afgewezen. <blockquote>''Jes 5:20  Wee hun die het kwade goed noemen en het goede kwaad; die duisternis voorstellen als licht, en licht als duisternis; die bitter voorstellen als zoet en zoet als bitter.'' (HSV)</blockquote>
 
== Houding ==