Naar inhoud springen

Transgender: verschil tussen versies

76 bytes toegevoegd ,  9 maanden geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 29:
 
'''Homoseksuele transgenders.''' Er zijn homoseksuele mannen die als vrouw willen leven. In 2020 trouwden twee van zulke mannen met elkaar in Hongarije - als vrouwen<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=L2aBX5jGxVM Transgender couple wed in Hungary.] Youtube.com: Reuters, 7 nov. 2020.</ref>. Beiden hadden kinderen, in totaal zeven, maar slechts één van de kinderen was aanwezig<ref>[https://www.beout.be/2020/11/08/transgender-vrouwenkoppel-trouwt-in-hongarije/ Transgender vrouwenkoppel trouwt in Hongarije], BeOut.be, nieuws bericht van 8 nov. 2020.</ref>. In 2020 maakte een Canadese actrice genaamd Ellen (33 jaar) bekend dat zij voortaan met de mannennaam Elliot door het leven gaat en aangesproken wil worden met 'hij' (of 'hen', omdat zij ook zegt 'queer' te zijn). In 2014 maakte zij op een conferentie voor lhbtq-jongeren bekend op vrouwen te vallen. In 2018 trouwde zij met een vrouw.
[[Bestand:Lili Elbe c1920.jpg|miniatuur|436x436px373x373px|Deense kunstschilder Einar Wegener, een man, omstreeks 1920. Later zou hij als vrouw gaan leven (foto hieronder).]]
== Problemen ==
'''Stoornis.''' Een transgender kan worden beschouwd als iemand met een geslachtsidentiteitsstoornis, ook 'genderdysforie' genoemd. Hij of zij leeft in een waan of gevoelen dat doet overhellen naar de andere sekse. Een waan of gevoel heeft echter niet de kracht om iemand van geslacht te veranderen, zomin als de waan van een stokoude, dat hij jong is, hem (lichamelijk, biologisch) jong maakt.
Regel 38:
 
'''Administratieve verandering'''. Een verandering van geslacht in het geboorteregister van de burgerlijke stand is louter op papier, niet in het lichaam. Als men in een wettige registratie van geslacht verandert, verandert men het geslacht niet. Door een tekstuele wijziging verandert geen geslacht. Een wettige verandering is niet vanzelf zedelijk goed.
[[Bestand:Lili Elbe 1930.jpg|miniatuur|703x703px602x602px|Einar Wegenar in 1930. Hij noemde zich inmiddels Lili Elbe. In 1931 werd een baarmoeder bij hem geïmplanteerd, maar zijn immuunsysteem verwierp het orgaan. Hij kreeg een infectie, waaraan hij hetzelfde jaar overleed.]]
'''Medische verandering'''. Een verandering door een medisch traject, een medische transitie, verandert het DNA niet, dat bepaalt of iemand een man of vrouw is.
 
Regel 91:
# We ontkennen de mogelijkheid om van geslacht veranderen.
# We erkennen dat iemand het ''gevoel'' en denkbeeld kan hebben tot het andere geslacht te behoren, of tot geen enkel geslacht te behoren, enz.
# We kunnen wijzen op de psychiatrische zorg voor mensen met genderdystrofie (een geslachtsidentiteitsstoornis).
# Wij blijven een man als man behandelen, een vrouw als vrouw, ook al is hun gevoel niet overeenkomstigovereenstemming met hun geslacht. Wij behandelen een 'omgebouwde' man als man, een 'omgebouwde' vrouw als vrouw. Een vrouw bijvoorbeeld die haar borsten heeft laten verwijderen en een kunstpenis heeft aangenomen, bejegenen wij nog steeds als vrouw. Wij doen niet alsof zij een man is.
# We kunnen aan de transgender persoon verklaren waarom we iets wel of niet doen, opdat hij of zij begrijpt waarom we iets doen of nalaten, zonder hem of haar te haten.
 
Regel 100:
# We vermijden onwaarachtige voornaamwoorden (bijvoorbeeld 'haar' gebruiken om naar een jongen of man te verwijzen), want we willen de waarheid vasthouden en niet iemand in een vals denkbeeld bevestigen.
Hoe moet ons houding zijn tegenover een kind dat zegt zich te voelen als iemand van de andere sekse of dat aangeeft liever tot het andere geslacht te behoren? We kunnen (bijvoorbeeld) het meisje vragen: Wat is een jongen? Als uit haar antwoord blijkt, dat ze graag iets zou doen wat jongens doen, bijvoorbeeld voetballen, ravotten, stoeien, dan kun je aangeven dat een meisje dat ook mag doen. We kunnen het kind voorhouden:
# dat het kind niet in een verkeerd lichaam zit. God plaatst geen meisje in een jongenslichaam of een jongen in een meisjeslichaam.;
# dat je als jongen niet een meisje kunt worden of omgekeerd;
# dat er vele manieren zijn om een meisje of een jongen te zijn. Meisjes mogen bijvoorbeeld best met auto's spelen en jongens met poppen. <ref>[https://www.youtube.com/watch?v=G3jMxxjQP4w&t=2h50m Transgenderism is the Fruit of Sexual Revolution w/ Dr. Jennifer Morse]. Youtube.com: Pints with Aquinas, 7 juni 2022. Vanaf 2 uur 50 min.</ref>
Ouders moeten geen toestemming geven voor puberteitsremmers enof 'genderoperaties'.
 
== Geschiedenis ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.