Vasten

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vasten is zich gedurende een bepaalde tijd gedeeltelijk of geheel onthouden van spijs en drank, soms als een godsdienstige verplichting. 

Vasten is een geestelijke discipline die geleerd wordt in de Bijbel. Jezus verwachtte van zijn volgelingen dat zij vastten en Hij zei dat God vasten beloont. Volgens de Bijbel betekent vasten vrijwillig minder of geen voedsel te eten voor een bepaalde periode en voor een bepaald doel (Matt. 6:16-18).

Waarom vasten?

Er zijn vele goede redenen om te vasten. Hoe dan ook, een gezamenlijke dag van vasten voor een campagne heeft drie hoofdredenen:

1.    Vasten geeft je meer tijd voor gebed.

Je kunt de tijd die je normaal gebruikt om te eten, gebruiken om te bidden voor wat God onder ons wil doen tijdens dekomende activiteit. In de Bijbel wordt vasten  verbonden met gebed (Hand. 13: 2-3)

2.    Vasten demonstreert de diepte van je verlangen als je voor iets bidt.

Het laat zien dat je het echt meent – dat je zo serieus bent over je gebed dat je er een persoonlijke prijs voor wilt betalen. God eert diep verlangen en bidden in geloof. (Joël 1: 14; 2: 12)

3.    Door vasten komt Gods bovennatuurlijke kracht vrij.

Het is een middel dat we kunnen gebruiken als er een aanval is op Gods werk. Satan wil niets liever dan scheiding, ontmoediging, verslagenheid, depressie en twijfel onder ons veroorzaken. Gezamenlijk gebed en vasten is vaak door God gebruikt om een slag uit te delen aan de vijand! (Ezra 3: 23; Jes. 58: 6)

De noodzaak van vasten

Biddende handen.jpg

In de Bijbel vastten Gods mensen vaak vlak voor een grote overwinning, een wonder of een antwoord op gebed. Het bereidde ze voor op een zegening!

  • Mozes vastte voordat hij de tien geboden ontving. (Ex. 34: 28)
  • de Israëlieten vastten voor een bovennatuurlijke overwinning. (2 Kron. 20: 2-3)
  • Daniël vastte om leiding te ontvangen van God. (Daniël 9: 3, 21-22)
  • Nehemia vastte voordat hij een gigantisch bouwproject begon. (Neh. 1: 4)
  • Jezus vastte in de woestijn terwijl Hij de test van Satan doorstond. (Luk. 4: 2)
  • De eerste christenen vastten tijdens tijden dat ze keuzes moesten maken. (Hand. 13: 2-3)

Twee waarschuwingen

1.    Onthoud dat vasten niet betekent dat je een antwoord ‘verdient’ op je gebed. God kan niet gechanteerd worden door menselijke inspanning. God wil ons gebed beantwoorden en Hij antwoordt uit genade. Vasten bereidt ons eenvoudigweg voor op Gods antwoord.

2.     Vast alleen als je gezondheid het op dit moment toelaat. Als je alleen maar in staat bent om gedeeltelijk te vasten – doe het in geloof en God zal je bedoelingen op prijs stellen.

Hoe je het meeste aan vasten kunt hebben

Het vereist behoorlijke toewijding om Gods zegen te ontvangen in een periode van vasten. Maak elke dag speciaal tijd vrij voor God. Het is absoluut cruciaal om intiem om te gaan met de Vader. Je moet jezelf toewijden aan het zoeken van Gods aangezicht, zelfs (en juist) gedurende de tijden waarin je je zwak, kwetsbaar of geïrriteerd voelt. Lees Zijn Woord en bid op de tijden dat je normaal zou eten. Denk over Hem na als je ’s nachts wakker wordt. Zing een lied tot Hem wanneer je maar wilt. Richt je op je Hemelse Vader en zorg dat alles wat je doet tot eer van Hem is. God zal je in staat stellen te ervaren wat het is om ‘te bidden zonder ophouden’ terwijl je Zijn nabijheid zoekt.

Wees je ervan bewust dat de Satan alles zal doen om je weg te trekken van je gebed en je tijd van Bijbel lezen, nu je deze tijd van verhoogde geestelijke toewijding in gaat. Als je voelt dat de vijand je probeert te ontmoedigen, ga dan direct in gebed naar God en vraag Hem je te sterken.

De vijand heeft jou op het oog omdat hij weet dat vasten het meest krachtige middel is van alle geestelijke disciplines en dat God je iets heel bijzonders kan laten zien, terwijl je op Hem wacht en Zijn aangezicht zoekt. Satan wil niet dat je groeit in je geloof, en hij zal maken dat je je hongerig voelt, hij zal problemen geven in je familie of op je werk om je te stoppen. Maak gebed tot een schild tegen zulke aanvallen.

Laat je niet zo opslokken door het bidden voor jezelf en anderen dat je vergeet om eenvoudigweg God te eren en te prijzen. Echt geestelijk vasten richt zich op God. Concentreer je hele wezen op Hem, je houding, je daden, je motieven, verlangens en woorden. Dit kan alleen maar plaatsvinden als God en Zijn Heilige Geest in het middelpunt van jouw aandacht staan. Belijd je zonden als de Heilige Geest ze aan het licht brengt en ze onder je aandacht brengt en blijf je richten op God en God alleen, zodat je gebeden krachtig en effectief zullen zijn.

Een hernieuwde innige omgang met God en een grotere gevoeligheid voor geestelijke dingen zijn meestal het resultaat van vasten. Wees niet teleurgesteld als je geen ‘bergtop-ervaring’ hebt zoals sommigen. Veel mensen die succesvol een periode van langdurig vasten hebben afgesloten vertellen van een gevoel van nabijheid van God dat ze nog nooit hebben ervaren, maar anderen die oprecht Zijn aangezicht hebben gezocht hadden helemaal geen speciale resultaten. Voor anderen was het vasten lichamelijk, emotioneel en geestelijk uitputtend, en ze hebben dat gedaan als een daad van aanbidding. God waardeert die toewijding.

Je motief om te vasten moet zijn om God te eren, niet om een emotionele ervaring te hebben en niet om persoonlijke blijdschap te krijgen. Als je motieven goed zijn, dan zal God je zoekende hart eren en je tijd met Hem zegenen op een heel speciale manier.

Hoe houd je je voeding in balans?

Er zijn verschillende manieren van vasten en de manier die jij kiest, hangt af van je gezondheid, de duur van het vasten en je voorkeur:    

  • water vasten – geen eten en geen dranken buiten water
  • gedeeltelijk vasten – bepaalde etenswaren of specifieke maaltijden schrappen
  • sap vasten – drink alleen vruchten- of groentesap als maaltijden

Als je begint met sap vasten, dan zijn er bepaalde sappen die je niet zou moeten drinken en bepaalde sappen die erg voordelig zijn. Misschien is het volgende schema een hulp tijdens je vasten.

05:00 – 08:00 uur:    Vruchtensap (liefst versgeperst) vermengd met 50 procent water als het zuur fruit is. Sinaasappel,appel,peer,grapefruit,druiven,perzik etc. zijn goed.

10:30 – 12:00 uur:    Groentesap gemaakt van sla, selderie en wortels in drie gelijke delen.

14:30 – 16:00 uur:    Kruidenthee met een druppel honing. Geen thee met cafeïne!

18:00 – 20:30 uur:    Bouillon van gekookte aardappels, selderij en wortelen (geen  zout).

Drink geen melk, want dat is puur voedsel en daarom een verstoring van het vasten. Alle producten die proteïne of vet bevatten, zoals melk, moeten vermeden worden. Deze producten starten het verteringsproces opnieuw en je krijgt een hongergevoel. Blijf ook uit de buurt van dranken met cafeïne, zoals koffie, thee of cola. Omdat cafeïne een stimulerende werking heeft, heeft het een veel sterker effect op je zenuwstelsel als je geen voedsel eet. Dit werkt de geestelijke en lichamelijke aspecten van het vasten tegen.

Beperk je lichamelijke activiteit zoveel mogelijk. Beweeg met mate, en rust zoveel als je agenda het toelaat (dit geldt zeker voor langdurig vasten). Korte dutjes helpen ook goed. Een paar kilometer lopen in een rustig tempo is toegestaan voor een persoon met een goede gezondheid die sap vasten doet. Als je water vasten doet, mag je geen oefeningen doen zonder het toezicht van een expert op het gebied van vasten.

Hoe sluit je langdurig vasten goed af?

De meeste experts zijn het erover eens dat het het beste is om het vasten af te sluiten met groenten, rauw of gekookt. Je maag is nu kleiner, dus eet licht. Stop voordat je je vol voelt. Blijf uit de buurt van pasta, aardappelen, rijst of brood. Vermijd ook vlees, zuivelproducten of vet of olie. Voer ze langzaam weer in en in kleine hoeveelheden.

Dit geldt niet alleen voor langdurige periodes van vasten. Zelfs een driedaagse periode van vasten vereist redelijke voorzorgsmaatregelen. Het is slim te beginnen met een beetje dunne soep en vers fruit zoals watermeloen.