Verjaardag

Uit Christipedia

De verjaardag is de dag waarop iemands geboorte (of de geboorte van iets anders, of het ontstaan van iets anders) een aantal jaren geleden is[1].

In Nederland en België vieren verreweg de meeste mensen de verjaardag van hun geboorte. Jehovah’s getuigen keuren deze viering af.

De koningen van de oude wereld pleegden hun geboortedagen te vieren. De farao van Jozef vierde zijn geboortedag:
Ge 40:20 Op de derde dag, de geboortedag van de farao, gebeurde het dat hij voor al zijn dienaren een maaltijd aanrichtte, en hij gaf het hoofd van de schenkers en het hoofd van de bakkers een hoge plaats te midden van zijn dienaren. (HSV)'
Volgens de Griekse geschiedschrijver Herodotus (5e eeuw v.C.) was dit de enige dag in het jaar, waarop de Perzische koningen zich zalfden en aan hun onderdanen geschenken gaven[2].

Door spanning en alcoholgebruik overlijden mensen relatief vaker op hun verjaardag. De kans om dood te gaan op je verjaardag is (anno 2012) ongeveer 14 procent hoger dan op andere dagen. Stress zou daar, vooral bij ouderen, de oorzaak van zijn. Op hun verjaardag overlijden mensen vaker aan een hartaanval, beroerte, zelfmoord of ongeluk. De kans op een fatale hartaanval is dan ruim 18 procent hoger dan normaal. Vrouwen hebben die dag een 21,5 procent hogere kans op een beroerte en voor mannen neemt het risico op een dodelijk ongeluk, met name door een val, toe met 29 procent. Ook wordt er vaker zelfmoord gepleegd, zo'n 35 procent meer. Vooral alcohol blijkt van invloed op een val of voor het plegen van zelfmoord op de verjaardag[3].

Meer informatie

Artikel Verjaardag op Wikipedia.nl

Voetnoten

  1. Vergelijk de definitie in het online woordenboek van Van Dale (maart 2011).
  2. Bron: commentaar Dächsel, Van Lingen, Van Griethuijsen (onderdeel van de Online Bible) bij Gen. 40:20
  3. Bron: Radio Nederland Wereldomroep. nieuwsbericht 14 sept, 2012. De gegevens komen uit een onderzoek door wetenschappers van de universiteit van Zürich, die de doodsoorzaak en overlijdensdatum van ongeveer 2 miljoen mensen onderzochten.