Wereldjongerendagen

Uit Christipedia

De Wereldjongerendagen (WJD) is een internationaal evenement dat om de twee of drie jaar wordt gehouden. Het wordt door de Rooms-Katholieke Kerk  georganiseerd en trekt honderdduizenden jongeren uit de hele wereld, voornamelijk jonge katholieke gelovigen. Het is het grootste jongerenevenement ter wereld (anno 2011). De jongeren denken dan na over de rol van God in het hedendaagse leven. Zij volgen een programma met muziek, vieringen, gebed, catechese en bezinning.

In 1984 werden de Wereldjongerendagen in het leven geroepen door Paus Johannes Paulus II om de jonge gelovigen met het evangelie aan te spreken en hen te bemoedigen. In 1995 kwamen 4 miljoen jongeren naar de Jongerendagen in Manilla. In 2008 trokken de Jongerendagen in de Australische stad Sydney 400.000 jongeren.Jongerendagen in Europa trekken de meeste bezoekers. 

In 2013 werden de Wereldjongerendagen in Brazilië gehouden, met 355.000 pelgrims uit 175 landen, onder wie 300 jongeren uit Nederland. De dagen duurden van dinsdag 23 juli tot en met zondag 28 juli. Zij begonnen op dinsdag 23 juli om 19.30 uur plaatselijke tijd met een mis op het wereldberoemde strand van Copacabana. 

Ter gelegenheid van de Wereldjongerendagen in 2005 vaardigde het Vaticaan een decreet uit, waarin werd aangekondigd dat de deelnemers van de Wereldjongerendagen in Keulen onder zekere voorwaarden een aflaat, een kwijtschelding van tijdelijke zondestraf(fen), konden krijgen. 

Bronnen

Artikel Wereldjongerendagen op Wikipedia.nl Nieuwsartikel Aftellen tot Wereldjongerendagen, op Kerknieuws.nl, 5 aug. 2011 Nieuwsartikel Wereldjongerendagen van start, op Kerknieuws.nl, 16 aug. 2011