Wetenschap: verschil tussen versies

297 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 28:
 
== Wetenschap en God ==
God is de schepper van de hemel met zijn talloze lichamen en van de aarde met haar volheid en verscheidenheid van levensvormen. Wie wetenschap beoefent bestudeert vaak, bewust of ongeweten, de ''werken'' van God. De werken van God zijn groot en niet zelden verbazend ingewikkeld, zoals het [[Afweer|afweersysteem]] van ons lichaam.<blockquote>''Ps 111:2  De werken van de HEERE zijn groot, gimel zij worden onderzocht door allen die er vreugde in vinden''. ''daleth'' (HSV)</blockquote>De woorden van dit vers, uitgenomen de Hebreeuwse letternamen Gimel en Daleth, staan boven de hoofdingang van het '[https://en.wikipedia.org/wiki/Cavendish_Laboratory Cavendish Laboratory]', de afdeling natuurkunde van de beroemde Universiteit van Cambridge<ref>Zie https://www.faraday.cam.ac.uk/churches/church-resources/posts/172/</ref>.
 
De moderne wetenschap kon in de 16e en 17e eeuw opkomen, omdat de beoefenaren orde en wetmatigheid in de natuur verwachten. En zij verwachten die omdat zij geloofden in de Schepper, die orde en regel in de natuur had ingesteld. Zij geloofden inaan een goddelijke Schepper en Wetgever en inaan de mens als geschapen naar ZijnGods beeld en gelijkenis en daarmee begiftigd had met verstandhet verstandelijk vermogen om de geschapen wereld te kennen.
 
Om Gods werken te leren kennen, mogen wij vragen om verstand en inzicht. De Universiteit van Utrecht, opgericht in 1636, heeft als zinspreuk 'Zon der gerechtigheid verlicht ons'<ref>Zie https://www.uu.nl/organisatie/academiegebouw/over-het-academiegebouw/historie-0</ref>. Dit is een bede aan God/Christus<ref>De Heer Jezus wordt in de Bijbel aangeduid als 'de zon der gerechtigheid'. Deze zon zal eens in de wereld opgaan bij de wederkomst van de Heer. </ref> om inzicht. Het motto van de beroemde Universiteit van Oxford is sinds de 17e eeuw 'De Heer is mijn licht'<ref>Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Dominus_illuminatio_mea</ref>.
 
== Onvolkomen ==
Ofschoon we met de wetenschap veel weten, is onze menselijke wetenschap (1) slechts een beetje van al wat er te weten valt en (2) voor een deel hoogstwaarschijnlijk onwaar. Wetenschap kent als menselijke onderneming feilen en bedrog. Bescheidenheid betaamt ons daarom, zeker tegenover Gods woord, dat in de naam van de wetenschap zo dikwijls is aangevallen.
 
''Het hoofdartikel over dit onderwerp is: [[Onvolkomenheid van de wetenschap]].''
Regel 106:
[https://www.youtube.com/watch?v=QNGLZvtRoiU Jewish scientist (James Tour) makes the greatest Jewish discovery!!] Youtube.com: One For Israël Ministry, 28 mei 2018. Engels gesproken. Duur: 8 minuten. Getuigenis van de Joodse topwetenschapper James Tour, die de Messias van Israël leerde kennen, een religieuze ervaring had.
 
== BronBronnen ==
Th. F. Bensdorp, ''Apologetica''. Verzameld en ingeleid door M. Stoks. Derde deel. (Amsterdam: N.V. de R.K. Boek-Centrale, 1922), blz. 41-43. Enige tekst hiervan, betreffende het vooroordeel in de wetenschap, is onder wijziging verwerkt op 28 okt. 2020.
 
[https://www.youtube.com/watch?v=otrqzITuSqE Professor John Lennox | God DOES exist]. Youtube.com: OxfordUnion, 21 dec. 2012. Duur: 15 min. 17 sec. Lennox betoogt dat geloof aan God en wetenschap geen tegenstelling zijn, ja, dat de wetenschap op God wijst.
 
== Voetnoten ==