Naar inhoud springen

Wetenschap: verschil tussen versies

437 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 35:
 
== Onvolkomen ==
{| class="wikitable" style="border:1; float:right; width: 25%; margin-left: 20px;"
| style="padding: 15px;" | ''Ik ben wetenschapper, dus ik weet het niet; ik weet een heleboel dingen niet''.<BR>— Prof. Dr. Renger Witkamp, bioloog en farmacoloog.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=mTdwPyc4WK4&t=3m2s (5/5) Wat moet je doen en laten als je gezonder wilt worden?] Youtube.com: Universiteit van Nederland, 2 nov. 2015.</ref>
|}
Ofschoon we met de wetenschap veel weten, is onze menselijke wetenschap (1) slechts een beetje van al wat er te weten valt en (2) voor een deel hoogstwaarschijnlijk onwaar. Wetenschap kent als menselijke onderneming feilen en bedrog. Bescheidenheid betaamt ons daarom, zeker tegenover Gods woord, dat in de naam van de wetenschap zo dikwijls is aangevallen.
 
''Het hoofdartikel over dit onderwerp is: [[Onvolkomenheid van de wetenschap]].''
== Vooroordeel in de wetenschap ==
 
== Vooroordeel in de wetenschap ==
In het wetenschappelijk bedrijf dient men onbevooroordeeld de feiten onderzoeken en daarop zijn wetenschap bouwen, want alle wetenschap berust op waarneming van feiten. In de praktijk echter handelen sommige wetenschappers vaak juist omgekeerd. Eerst zetten ze hun onbewezen en onbewijsbare ongeloofstheorieën op en op grond hiervan loochenen zij ook de meest klaarblijkelijke feiten. Ja, zelfs schamen zij zich niet dit uitdrukkelijk te erkennen. Een voorbeeld uit de 20e eeuw waren Langlois en Seignobos, beiden professor aan de Sorbonne te Parijs. In hun werk ''Introduction aux études historiques'' (1900)<ref>2e editie (1900), blz. 176.</ref> stellen zij zich de vraag; „Wat moet men doen met een wonderbaar feit? Moet men het na onderzoek der bewijsstukken aannemen of het op grond vaneen vooraf uitgemaakte kwestie als onmogelijk verwerpen?” Hun antwoord luidt: men moet het wonder zonder onderzoek afwijzen, na het vooraf gemerkt te hebben met dit merkteken van onaannemelijkheid: „onmogelijk”. Insgelijks verklaarde professor Ladenberg in 1906 op het congres van Duitse natuurvorsers het wonder onmogelijk.<ref>Th. F. Bensdorp, ''Apologetica''. Verzameld en ingeleid door M. Stoks. Derde deel. (Amsterdam: N.V. de R.K. Boek-Centrale, 1922), blz. 41-42.</ref>
 
Een [[Apologetiek|apologeet]] reageerde: "En dat noemt gewetenschap? Wij lachen met die „wetenschap”, wij spotten er mee, wij noemen haar onzin en dwaasheid, nog meer: wij noemen haar een onbeschaamde en godtergende aanmatiging; een schande voor het menselijk geslacht. Eén ding echter troost ons. Dat de almachtige God zich aan de verklaringen van de ongelovige hoogleraren, zelfs van Duitse professoren, die zich de meeste rechtsmacht aanmatigen over de waarheid, al bitter weinig stoort. Hij gaat gewoon door met wonderen te werken, precies alsof de professoren, ook de Duitse, niets verklaard hadden."<ref>Th. F. Bensdorp, ''Apologetica''. Verzameld en ingeleid door M. Stoks. Derde deel. (Amsterdam: N.V. de R.K. Boek-Centrale, 1922), blz. 42-43.</ref>
 
== Wetenschap en christendom ==
Wetenschap als de systematische studie van natuur en mens is ontstaan binnen de joods-christelijke cultuur, die denkbeelden meedroeg van de Grieks-Romeinse cultuur.
 
Regel 63 ⟶ 65:
De wetenschap heeft haar grenzen. Een wetenschappelijke ontkenning van de opstanding overschrijdt de grenzen van de wetenschap. De natuurwetenschap kan niets zeggen over een leven na de dood of over de opstanding. Anderzijds prikkelen bijna-dood-ervaringen tot wetenschappelijk onderzoek en zien sommige wetenschappers hierin een aanwijzing voor een bewust leven na de dood. 
 
== Godloze wetenschap ==
'''Wetenschap tegenover Godsgeloof.''' Oorspronkelijk was er geen tegenstelling tussen wetenschap en Godsgeloof. Isaac Newton, de grondlegger van de klassieke mechanica, ontdekte de wetten van de beweging en de zwaartekracht. Hij waarschuwde het heelal niet te zien als een zelfstandige machine en zei: "Zwaartekracht verklaart de bewegingen van de planeten, maar het kan niet uitleggen wie de planeten in beweging heeft gezet. God regeert alle dingen en weet wat wordt of kan worden gedaan."<ref>Aangehaald in: Tiner, J.H., ''Isaac Newton: Inventor, Scientist and Teacher''. Mott Media, Milford, Michigan, U.S. (1975). Overgenomen en in het Nederlands vertaald in: https://nl.wikipedia.org/wiki/Isaac_Newton. Dit artikel geraadpleegd op 20 juli 2021.</ref>
 
Tussen geloof in God en wetenschap is echter in de loop der eeuwen bij vele beoefenaren van de wetenschap een kloof ontstaan, zozeer dat sommige een tegenstelling zien: geloof in God kan niet samengaan met het wetenschappelijk bedrijf, ze staan althans op gespannen voet.
{| class="wikitable" style="border:1; float:right; width: 25%; margin-left: 20px;"
| style="padding: 15px;" |'''Dank aan God in proefschrift'''
 
Aan de universiteit van Wageningen had het college van promoties een gelovige argotechnoloog opgedragen om zijn dankwoord af te plakken. Zijn proefschrift begon met de zin '''My Father God, thank You, it's the most wonderful thing to be loved and honoured by You''<nowiki/>' en een citaat van Augustinus.
Regel 92 ⟶ 94:
'''Moedwillige uitsluiting.''' De uitsluiting van God uit het wetenschappelijk beschrijven en verklaren is moedwillig. De apostel Petrus merkt op dat in de laatste dagen spottende mensen zullen zijn die er niet van willen weten dat hemel en aarde door Gods woord geschapen zijn en dat de aarde door de zondvloed overstroomd is. In de huidige wetenschap is geen plaats meer voor de denkbeelden van een schepping (door God) en een wereldwijde zondvloed (Gods straf).  <blockquote>''2Pe 3:5 Want moedwillig is hun dit onbekend, dat door het woord van God de hemelen van oudsher waren en een aarde bestaande uit water en door water,'' ''2Pe 3:6 waardoor de toenmalige wereld, door water overstroomd, vergaan is. 2Pe 3:7 Maar de tegenwoordige hemelen en de aarde zijn door hetzelfde woord opgespaard voor het vuur en worden bewaard tot de dag van het oordeel en van de ondergang van de goddeloze mensen.'' (TELOS)</blockquote>'''Gevolg.''' Het gevolg van het methodologisch atheïsme is een (wetenschappelijk) wereldbeeld waarin God ontbreekt. Dit bevordert in de maatschappij een denken en doen waarin met God niet gerekend wordt, waarin Hij niet gevreesd en geëerd wordt. De goddeloosheid in het wetenschappelijk denken en spreken, in het hogere denken van de maatschappij, leidt tot goddeloosheid in denken en handelen in de samenleving. 
 
== Organisaties ==
''Kennislink'' ([http://www.kennislink.nl/ www.Kennislink.nl]) is één van de meest bezochte populair-wetenschappelijke websites in het Nederlandse taalgebied. Kennislink maakt wetenschappelijke informatie toegankelijk voor een breed publiek. Vooral middelbare scholieren en studenten behoren tot de doelgroep. Kennislink wordt in opdracht van het [http://www.minocw.nl/ Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap] uitgevoerd door [http://www.ncwt.nl/ Stichting Nationaal Centrum voor Wetenschap en Technologie].
 
Regel 106 ⟶ 108:
[https://www.youtube.com/watch?v=QNGLZvtRoiU Jewish scientist (James Tour) makes the greatest Jewish discovery!!] Youtube.com: One For Israël Ministry, 28 mei 2018. Engels gesproken. Duur: 8 minuten. Getuigenis van de Joodse topwetenschapper James Tour, die de Messias van Israël leerde kennen, een religieuze ervaring had.
 
== Bronnen ==
Th. F. Bensdorp, ''Apologetica''. Verzameld en ingeleid door M. Stoks. Derde deel. (Amsterdam: N.V. de R.K. Boek-Centrale, 1922), blz. 41-43. Enige tekst hiervan, betreffende het vooroordeel in de wetenschap, is onder wijziging verwerkt op 28 okt. 2020.
 
[https://www.youtube.com/watch?v=otrqzITuSqE Professor John Lennox | God DOES exist]. Youtube.com: OxfordUnion, 21 dec. 2012. Duur: 15 min. 17 sec. Lennox betoogt dat geloof aan God en wetenschap geen tegenstelling zijn, ja, dat de wetenschap op God wijst.
 
== Voetnoten ==
<references />
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.