Wilbur Moorehead Smith

Uit Christipedia

Wilbur Moorehead Smith (1894 - 1976) was een Amerikaans theoloog.

Jeugd

Hij werd geboren op 8 juni 1894. Zijn vader Thomas was een succesvol fruithandelaar die verschillende boomgaarden en boerderijen had, waar Wilbur in zijn jeugd soms werkte. Zijn moeder (Sadie Sanborn Smith) las veel en had een redelijk grote bibliotheek. Haar vader was een medewerker van de beroemde evangelist R.A. Torrey. Zij leerde haar zoon lezen toen hij vijf was. De liefde voor boeken die hij ontwikkelde bleef hij heel zijn leven houden. Hij bezat meer dan 25.000 boeken.

Opleiding

Hij was zo onder de indruk van zijn plantkundeleraar dat hij ernstig overwoog om iets in de plantkunde te gaan doen. Maar zoals hij zelf zegt: "God had andere plannen." Na de Middelbare School ging hij naar het Moody Bijbel Instituut, waar hij van 1913 tot 1914 studeerde. Jaren later zou hij daar lid van de faculteit worden (1933-1943). Daar raakte hij vertrouwd met Prediker predikers als Torrey, Sunday, Ironside, Trotter, Gipsy Smith en anderen. Zijn vader was van 1907 tot 1950 trustee van het Moody Bijbel Instituut. Van 1914 tot 1917 studeerde Wilbur aan het Wooster College, maar de toekomstig professor bezocht geen theologische hogeschool en haalde dus geen theologische Academische graad. Deze graad (D.D. - Divinatis Doctor, doctor in de godgeleerdheid) haalde hij pas in 1932 aan het Dallas Theological Seminary. Aan het einde van zijn eerste jaar aan het Wooster College trouwde hij met Mary Irene Ostrowsky, een studente van het Moody Bijbel Instituut. Vervolgens werd hij hulppredikant in Wilmington, Delaware. Later werkte hij nog als presbyteriaans predikant in Ocean City (Maryland), Baltimore (Maryland) (1922-1927), Covington (Virginia) (1927-30) en Coatesville (Pennsylvania) (1930-37).

Fuller Theological Seminary

Na die twintig jaar werd hij samen met enkele andere orthodoxe bijbelgeleerden door Charles Fuller gevraagd om te helpen bij de oprichting van het Fuller Theological Seminary. Van 1947 tot 1963 gaf hij daar als professor het vak "Engelse Bijbel".

Verzet tegen liberalisme en modernisme

Toen hij nog predikant was raakte hij bevriend met dr. J. Gresham Machen, de conservatieve theoloog van de Princeton Universiteit, die in 1929 demonstratief aftrad omdat de hogeschool steeds liberaler werd. In 1963 werd Wilbur Smith geconfronteerd met een gelijksoortige situatie aan het Fuller Seminary. Omdat de hogeschool besloot de leer van de onfeilbaarheid van de Bijbel (het inerrantisme) niet langer te aanvaarden trad hij af. Vervolgens werd hij professor aan de Trinity Evangelical Divinity School, Deerfield (Illinois), waar hij van 1963 tot 1967 het vak "Engelse Bijbel" doceerde. Van 1967 tot aan zijn pensioen in 1971 bleef hij aan als emeritus professor.

Hij schreef meer dan 24 boeken, waarvan ''Therefore Stand'' waarschijnlijk het meest bekend is. In dit boek riep hij de Gemeente van Christus op om het modernisme dat zo om zich heen greep in de Christelijke Instituten vurig te bestrijden.

Lidmaatschappen

Smith was lid van onder meer: National Association of Biblical Instructors, American Society of Church History, Society of Biblical Literature, American Schools of Oriental Research.

Bron

Biography of Wilbur M. Smith, SwordOfTheLord.com. Tekst hiervan is vertaald en aug. 2009 door Fedor Nielsen geplaatst op Christipedia.