Kunstmatige intelligentie

Uit Christipedia
(Doorverwezen vanaf AI)

Kunstmatige intelligentie (KI), of in het Engels, Artificial Intelligence (AI), is de verzamelnaam van digitale systemen die (1) zelfstandig taken kunnen uitvoeren in complexe omgevingen en (2) hun eigen prestaties kunnen verbeteren door te leren van ervaringen.[1]

'Kunstmatig' is de tegenstelling van 'natuurlijk'. Natuurlijke intelligentie (begiftigd zijn met vernuft) is het vermogen dat God, het hoogste Vernuft, heeft verleend aan de mens, die Hij naar Zijn beeld en gelijkenis heeft geschapen. KI is een toepassing van computertechnologie.

Zelfstandigheid. De zelfstandigheid van een KI-systeem houdt in, dat het geen begeleiding door een gebruiker of operateur nodig heeft. KI-systemen zijn zelflerende systemen.

De technologische ontwikkeling van KI levert systemen op die menselijke vermogens al meer overtreffen.

Het computerconcern IBM heeft het KI-systeem Watson ontwikkeld.

Een mensvormig geval van een kunstmatig intelligent systeem is Sophia (Grieks voor 'wijsheid'). Dit systeem doet zich voor als een intelligente vrouw. Saoedi-Arabië heeft aan Sophia zelfs het staatsburgerschap verleend.

KI-onderzoeksgebieden met het oog op het bedrijfsleven (2021)

Gevolgen en gevaren

Er zijn er die wijzen op de gevolgen, de beperkingen en de bijbehorende risico's verbonden aan het gebruik van KI. De vermaarde natuurkundige Stephen Hawking bijvoorbeeld zei: "De automatisering van fabrieken heeft al banen in de traditionele productie gedecimeerd, en de opkomst van kunstmatige intelligentie zal deze banenvernietiging waarschijnlijk tot diep in de middenklasse uitbreiden, terwijl alleen de meest zorgzame, creatieve of toezichthoudende rollen overblijven"[2].

Er zijn allerlei situaties te bedenken waarin KI een (ethisch) verkeerde beslissing zou kunnen nemen[3].

Nepfoto gemaakt met behulp van KI: Palestijnse kinderen in de Gazastrook in een moddertent. De bedoeling is waarschijnlijk medelijden met de kinderen en woede tegen Israël te verwekken.

Sommigen vrezen dat kunstmatig intelligente systemen die het menselijk vermogen overtreft, de mens op den duur zullen vernietigen.

KI wordt misbruikt om bedrieglijk beeldmateriaal te maken: nepfoto's en valse video's. "Dit is een nieuwe boost voor de porno-industrie en het maakt de levens van onze kinderen en jongeren kapot."[4] Middelbare scholieren misbruiken KI om 'deepfake' naaktbeelden van meisjes uit hun klas te maken. Het is voor deze meisjes vernederend, ze voelen schaamte, voelen zich 'verkracht', durven de straat niet meer op, en worden soms gechanteerd[5].  

Beeld van het Beest

Het schijnt dat de infrastructuur en de technische mogelijkheden voor het apocalyptische beeld van het Beest in voorbereiding zijn, onder andere met de ontwikkeling van KI[6].

Het toekomstige Beeld van het Beest is mogelijk een wonderlijk toonbeeld van kunstmatige intelligentie.

Openbaring 13:14 En het misleidt hen die op de aarde wonen, door de tekenen die hem gegeven zijn te doen in tegenwoordigheid van het beest, en het zegt tot hen die op de aarde wonen, dat zij voor het beest dat de wond van het zwaard had en weer leefde, een beeld moesten maken. Openbaring 13:15 En het werd hem gegeven aan het beeld van het beest adem te geven, opdat het beeld van het beest ook zou spreken en maken dat allen die het beeld van het beest niet aanbaden, gedood zouden worden. (Telos)

Tegen de gedachte echter dat het beeld een KI-apparaat is, kan worden ingebracht:

  1. Een KI-apparaat wordt gemaakt door een gespecialiseerd bedrijf. Het beeld van het Beest wordt gemaakt door 'hen die op de aarde wonen', wat op een massale onderneming lijkt te wijzen
  2. Er zijn al KI-systemen, robots als Sophia, die kunnen spreken. Dit spraakvermogen wordt ingebouwd en geprogrammeerd door computertechnici. Het beeld van het Beest ontvangt adem en daarmee spraakvermogen van de valse profeet.

Meer informatie

In oplopende volgorde van publicatiejaar:

Billy Crone, Drones, Artificial Intelligence, & the Coming Human Annihilation. Uitgever: Get A Life Ministries, 2018. Pagina's: 296. De ontwikkeling van KI wordt behandeld uit een christelijk perspectief.

Billy Crone - Drones, Artificial Intelligence, & the Coming Human Annihilation. Youtube.com: Prophecy in the News, 30 mei 2018. Duur: 28 min. 28 sec. Gesprek met Billy Crone, naar aanleiding van zijn boek, over kunstmatige intelligentie.

John C. Lennox, 2084: Artificial Intelligence and the Future of Humanity. Zondervan, 2020. Pagina's: 240.

Billy Crone, The Final Countdown. Tribulation Rising. The AI Invasion. Deel 1 (307 pagina's) verscheen in 2020, deel 2 (495 pagina's) in 2021, bij uitgever Get A Life Ministries. Over de 'invasie' van KI, die uitloopt in de apocalyptische verdrukking.

Billy Crone: The Global A.I. Invasion. Youtube.com: Prophecy Watchers, 12 aug. 2021. Duur: 28 min. 31 sec. Gesprek met Billy Crone over de 'invasie' van KI-software en intelligente robots. Crone is ervan overtuigd dat KI uitloopt op het beeld van het Beest.

Voetnoten

  1. AI, Ensie.nl.
  2. This is the most dangerous time in history of humanity: Stephen Hawking, op: EconomicTimes.IndiaTimes.com, 4 dec. 2016.
  3. Ethics and Artificial Intelligence | Mondo Gonzales and Doug Thornton. Youtube.com: Prophecy Watchers, 11 juli 2022. Duur: 16 min. 7 sec.
  4. Nieuwsbrief van Bijbels Beraad MV dd. 13 jan. 2024.
  5. https://www.bijbelsberaadmv.nl/2024/01/12/ai-creeert-naaktfotos/. Geraadpleegd 13 jan. 2024.
  6. Billy Crone: The Global A.I. Invasion. Youtube.com: Prophecy Watchers, 12 aug. 2021. Duur: 28 min. 31 sec.