Aids

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 26 jun 2016 om 11:18 (→‎Bron)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

AIDS is een dodelijke ziekte die veroorzaakt wordt door het hiv-virus. Seksuele losbandigheid heeft enorm bijgedragen aan de verspreiding ervan.

Cijfers. Wereldwijd had het virus tot 2003 al meer dan 30 miljoen levens geëist. In 2003 waren er 42 miljoen mensen besmet met hiv. Driekwart van de besmette mensen woonde in Afrika[1]. In 2015 waren 36,7 miljoen besmetten, waarvan zo'n driekwart in Afrika, met bijvoorbeeld 7 miljoen in Zuid-Afrika en 3,5 miljoen in Nigeria (ruwe schattingen)[2].

Trend. Het aantal mensen dat aids heeft neemt (anno 2015) nog altijd toe, hoewel het aantal nieuwe besmettingen sinds 1997 afneemt[2]. left|thumb|481x481px|Jaarlijks aantal nieuwe besmettingen en sterfgevallen in de periode 1990-2014. Getal in Y-as x 1000; dus 2.000 = 2 miljoen personen.

Besmetting. Bij een aidspatient bevindt het hiv-virus zich in lichaamsvochten: bloed, sperma en voorvocht, vaginaal vocht of moedermelk. Als hiv via deze lichaamsvochten in contact komt met iemands bloedbaan of slijmvliezen, is er kans op een hiv-infectie. Het gaat dan om de slijmvliezen in de mond, anus, vagina en op de penis.

Tegen prostitutie, vóór onthouding

Brazilie heeft een Amerikaanse bijdrage in de strijd tegen aids afgewezen. De donatie van 40 miljoen dollar werd geweigerd omdat er aan de overeenkomst een clausule was verbonden die prostitutie veroordeelt. Volgens Brazilie, dat een hoogaangeschreven anti-aidsprogramma heeft, werkt de Amerikaanse aanpak niet als dit soort voorwaarden worden gesteld. De VS propageren bij de aids-bestrijding bijvoorbeeld ook seksuele onthouding in plaats van het gebruik van condooms. In het Amerikaanse fonds voor een wereldwijde strijd tegen aids zit 15 miljard dollar.

Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 4 mei 2005. Alleen de tekst, niet het kopje komt uit het nieuwsbericht.

In Nederland wordt het hiv-virus in 95% van de gevallen overgedragen door 'onveilig' seksueel contact (anno 2016)[3]. Seksuele losbandigheid bevordert de verspreiding van aids. Aids komt relatief veel voor onder prostitué's en homoseksuelen.

Preventie. De keuze van middelen ter voorkoming van aids wordt mede bepaald door de levensbeschouwing en de seksuele ethiek. Vanuit christelijk standpunt zal gewezen worden op de gevaren van seksuele losbandigheid en de voordelen van seksuele onthouding vóór het huwelijk en trouw binnen het huwelijk. Vanuit een liberaal-humanistisch standpunt zal vooral condoomgebruik bepleit worden.

De Verenigde Naties heeft een afdeling die zich bezighoudt met aids en hiv: UNAIDS.

Meer informatie

Website van de UNAIDS: http://aidsinfo.unaids.org/

Bron

Hoe loop je hiv op?, Aidsfonds.nl, pagina geraadpleegd op 26 juni 2016

Voetnoten

  1. Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht van 28 mei 2003.
  2. 2,0 2,1 Bron: UNAIDS, http://aidsinfo.unaids.org/, geraadpleeg op 26 juni 2016.
  3. Hoe loep je hiv op?, Aidsfonds.nl, pagina geraadpleegd op 26 juni 2016