Areopagus

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 16 apr 2018 om 10:07
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Schilderij van Leon van Klenze: Areopagus (voorgrond) en de hoger gelegen Akropolis

De Areópagus is een heuvel in Athene waarop de Raad of het Gerechtshof vergaderde. Het gerechtshof kreeg om die reden dezelfde naam. Aan dit opperste hof van justitie werden alleen zeer zware en belangrijke zaken geoordeeld. Paulus werd naar de plaats gebracht om nader van zijn leer te vernemen.

Hnd 17:19 En zij namen hem mee en brachten hem op de Areopagus en zeiden: Mogen wij weten welke deze nieuwe leer is waarover u spreekt? Hnd 17:20 Want u brengt ons enige vreemde dingen ten gehore; wij willen dan weten wat dit betekent. (TELOS)

Naam. Areopagus betekent “heuvel van Ares”. Ares is de oorlogsgod die de Romeinen Mars noemden. De heuvel is dus vernoemd naar een afgod.

Plaats. Op de heuvel is een kleine vlakte, waarheen een stenen trap voert. De Areopagus als publieke vergaderplaats voor de hoogste rechtbank was op dus een heuvel gelegen, bijna in het midden van de stad Athene, ten noord-westen van de Akropolis.

Areopagus met de Acropolis in de achtergrond.

Paulus. Midden op de Areopagus hield Paulus zijn bekende rede tot de mannen van Athene.

Hnd 17:22 Terwijl nu Paulus midden op de Areopagus stond, zei hij: Mannen van Athene, ik zie aan alles dat u de goden bijzonder toegewijd bent. (TELOS)

Areopagiet. Een Areopagiet was een lid van de Raad. Dionysius was een lid van de Raad.

Hnd 17:34 Sommige mannen echter sloten zich bij hem aan en geloofden, onder wie ook Dionysius de Areopagiet, en een vrouw genaamd Damaris, en anderen met hen. (TELOS)

Hoewel het gerechtshof later geen zitting meer op de Areopagus hield, bleef het de naam van de heuvel houden.

Schilderij: Paulus op de Areopagus