Berseba

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 15 okt 2016 om 21:51 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Berseba''' (ook gespeld ''Ber-seba''; Hebr. ''Beër Sheva)'' is een plaats in [http://www.christipedia.nl/Artikelen/I/Isra%C3%ABl_(land) Israël]. De naam...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Berseba (ook gespeld Ber-seba; Hebr. Beër Sheva) is een plaats in Israël. De naam “Berseba” betekent “put van de eed”, “put waar gezworen”, of “zeven putten”. De naam werd gegeven aan de plaats waar Abraham en de Filistijnse vorst Abimelech een vredesverbond sloten, dat bevestigd werd door een eed.

Foto: 'Abrahams welput' in Berseba, foto gemaakt ca. 1950-1977.

Ge 21:31 Daarom noemde men die plaats Ber-seba, omdat die beiden daar gezworen hadden. Ge 21:32 Alzo maakten zij een verbond te Ber-seba. Daarna stond Abimelech op, en Pichol, zijn krijgsoverste, en zij keerden wederom naar het land der Filistijnen. (SV)'

Naderhand werd Berseba de woonplaats van Abraham en van Izaäk, die er ook een welput groeven.

De naam "Berseba" ging van de plaats der eedzwering over op de stad die er was of ontstond.

Nadat Jacob vernomen had dat Jozef nog leefde, vertrok hij met al wat hij had naar Egypte. Onderweg bracht hij te Berseba offeranden aan de God van zijn vader Izak (Gen. 46:1).

Berseba kwam door het lot in het grondgebied van de stam Simeon (Joz. 19: 1, 2), zie kaart.

Beerseba gelegen in het grondgebied van de stam Simeon.

Na de vestiging van Israël in het beloofde land wordt Berseba steeds aangeduid als het meest zuidelijke deel van erfelijk bezeten land, zoals Dan wordt aangewezen als op het meest noordelijke punt. Daarom was “van Dan tot Berseba” de gewone uitdrukking voor het hele grondgebied, zelfs in de dagen van Salomo, die een uitgestrekt rijk regeerde:

1Kon 4:25 En Juda en Israël woonden onbezorgd, ieder onder zijn wijnstok en onder zijn vijgenboom, van Dan tot Berseba, al de dagen van Salomo. (HSV)

De profeet Amos waarschuwt de mensen niet te vertrouwen op beroemde plaatsen als Bethel, Gilgal of Berseba; niet te vertrouwen op vroegere zegen: ze moeten de HEER zoeken en leven (Amos 5: 5,6; Amos 8: 14).

Na de terugkeer van de ballingen gingen een aantal van hen te Berseba wonen en van daar in noordelijke richting naar het dal van Hinnom (Neh. 11: 27, 30.)

Er waren in de 19e eeuw nog twee belangrijke bronnen in de streek, die uitnemend water gaven, naast vijf kleinere.

In 2008 was de staad Berseba met 186.800 inwoners de zesde stad van Israël.

Berseba gezien vanaf de weg naar Eilat. Foto: Kees Langeveld, 2007.

Meer informatie

Artikel Beër Sjeva op wikipedia

Bronnen

In de eerste versie van dit artikel is vertaalde tekst opgenomen uit A New and Concise Bible Dictionary s.v. Beersheba. George Morris, 1899.

Voetnoten