Brief van Jakobus: verschil tussen versies

Toegevoegde inhoud Verwijderde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 5: Regel 5:


== Lezers ==
== Lezers ==
De brief is gericht aan de twaalf stammen van Israël in de verstrooiing: <blockquote>''Jak 1:1 Jakobus, slaaf van God en van de Heer Jezus Christus, aan de twaalf stammen in de verstrooiing: gegroet!''</blockquote>Dus waarschijnlijk bestemd aan christenjoden in het buitenland. Dat het bestemd was voor joodse lezers blijkt uit de stijl en het feit dat Jokobus het heeft over de "synagoge" (2:2), bij ons vertaald als "vergadering". Diverse uitspraken zinspelen op oudtestamentische teksten. Jakobus focust zich voornamelijk op de praktijk van het leven als christen.
De brief is gericht aan de twaalf stammen van Israël in de verstrooiing: <blockquote>''Jak 1:1 Jakobus, slaaf van God en van de Heer Jezus Christus, aan de twaalf stammen in de verstrooiing: gegroet!''</blockquote>Dus waarschijnlijk bestemd aan christenjoden in het buitenland. Dat het bestemd was voor joodse lezers blijkt uit de stijl en het feit dat Jakobus het heeft over de "synagoge" (2:2), bij ons vertaald als "vergadering". Hij verwijst naar 'de wet', Jac. 2:9v, en naar 'onze vader Abraham', Jak. 2:21. Diverse uitspraken zinspelen op oudtestamentische teksten.


== Datering ==
== Datering ==
Regel 16: Regel 16:


== Inhoud ==
== Inhoud ==
In de Jakobusbrief is weinig doctrine te vinden, de nadruk ligt op de levenspraktijk en moreel handelen. Kerntekst is 2:26 "''Want zoals het lichaam zonder geest dood is, zo is ook het geloof zonder werken dood''." Daarom snijdt hij ook veel praktische levenskwesties aan zoals: liefde/eigenbelang, onbaatzuchtigheid, het gebruik of misbruik van de tong, enz.
Jakobus focust zich voornamelijk op de praktijk van het leven als christen. In de brief is weinig doctrine te vinden, de nadruk ligt op de levenspraktijk en moreel handelen. Kerntekst is 2:26 "''Want zoals het lichaam zonder geest dood is, zo is ook het geloof zonder werken dood''." Daarom snijdt hij ook veel praktische levenskwesties aan zoals: liefde/eigenbelang, onbaatzuchtigheid, het gebruik of misbruik van de tong, enz.


Hij keert zich tegen een onafhankelijke houding t.o.v. God (4:13-15) Hier komt "Deo Volente" (als God het wil) vandaan.
Hij keert zich tegen een onafhankelijke houding t.o.v. God (4:13-15) Hier komt "Deo Volente" (als God het wil) vandaan.