Carnaval

Uit Christipedia

Carnaval is een feest dat gedurende de drie dagen die aan het begin van de Veertigdagentijd, dus aan Aswoensdag, voorafgaat en waarop velerlei feestelijkheden plaatshebben, meestal met verkleedpartijen en optochten gepaard[1].

Het woord komt via het Frans van het Italiaanse carnevale = de tijd van onthouding van vlees.

Man in carnavalspak op snelweg

Een 34-jarige man uit Roosendaal die in Bergen op Zoom carnaval had gevierd, is door de politie opgepikt in de Vlaketunnel. De man ging lopend naar huis, maar de nachtelijke wandeltocht in carnavalskostuum voerde circa twintig kilometer de andere kant op. De politie trof de man uiteindelijk in de tunnel op de A58 in Zeeland. De feestvierder liep daar tegen het verkeer in. Het verkeer op de snelweg was inmiddels al stopgezet. De man, die naar drank rook, mocht op het politiebureau tekst en uitleg geven.

Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 5 maart 2011

Op de dinsdag, die voorafging aan Aswoensdag, het begin van de quadragesima of het 40-daags vasten, trachtte men reeds vroeg in de rooms-katholieke kerk zich door maaltijden, drinkgelagen, kluchten, maskeraden enz. schadeloos te stellen voor de onthouding, die volgen moest. In rooms-katholieke landen namen deze feestelijkheden soms een zeer gevaarlijk karakter aan. Zij ontaardden in grote brooddronkenheid en zwelgpartijen. De Roomse kerk heeft deze Carnavalsfeesten nooit goedgevonden, maar wel oogluikend toegelaten.

Bron

Christelijke Encyclopaedie voor het Nederlandsche Volk (Kampen: Kok, 1925-1931) s.v. Carnaval. Hieruit is op 26 feb. 2017 enige tekst genomen en verwerkt.

Voetnoot

  1. Van Dale's Groot woordenboek der Nederlandse taal (13e uitgave), digitale versie 1.0 Plus, jaar 2000.