De Gereformeerde Kerken in Nederland (hersteld): verschil tussen versies

Uit Christipedia
Toegevoegde inhoud Verwijderde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(8 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''De Gereformeerde Kerken''' '''in Nederland''' '''(hersteld)''', afgekort DGK, zijn een Nederlands kerkgenootschap dat ontstaan is in de jaren 2003 en 2004, als voortzetting van de Gereformeerde Kerken, die merendeels opgingen in de [[Protestantse Kerk in Nederland (PKN)|Protestantse Kerk van Nederland]] (PKN).
'''De Gereformeerde Kerken''' '''in Nederland''' '''(hersteld)''', afgekort DGK, zijn een Nederlands kerkgenootschap dat in de jaren 2003 en 2004 is ontstaan uit de [[Gereformeerde Kerken vrijgemaakt|Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt)]], uit ongenoegen over ontwikkelingen in dit kerkgenootschap. De afgescheiden kerken zien zichzelf als voortzetting van de Gereformeerde Kerken. Hun afscheiding beschouwen zij als een 'vrijmaking'.


'''Grondslag.''' De grondslag van DGK is:
'''Grondslag.''' De grondslag van DGK is:
Regel 13: Regel 13:
** de afspraken in de Dordtse Kerkenordening als vastgesteld door de synode te Mariënberg op 30 september 2006.
** de afspraken in de Dordtse Kerkenordening als vastgesteld door de synode te Mariënberg op 30 september 2006.


'''Familieblad'''. Het tijdschrift van het kerkverband is het familieblad [http://www.gereformeerdkerkbladdebazuin.nl/ De Bazuin].
"De Gereformeerde Kerken (hersteld) zoeken de eenheid met allen die deze grondslag in woord en daad onderschrijven."<ref>Bron: https://gereformeerde-kerken-hersteld.nl/, de website van het kerkverband, geraadpleegd 14 juli 2019.</ref>

"De Gereformeerde Kerken (hersteld) zoeken de eenheid met allen die deze grondslag in woord en daad onderschrijven."<ref>Bron: https://gereformeerde-kerken-hersteld.nl/, de website van het kerkverband, geraadpleegd 14 juli 2019.</ref> Men voelt zich geestverwant met de [[Gereformeerde Kerken Nederland (GKN)]], die zich in 2009 hebben afgescheiden van dezelfde moederkerk.
[[Bestand:Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt).jpg|geen|miniatuur|995x995px]]'''Erkenning door de GKN.''' De generale synode van de GKN erkende op 2 december 2023 dat de DGK ware kerken van Christus zijn. Hiermee werden de ambten en ambtsdragers erkend, de kansels opengesteld en zullen de attestaties worden aanvaard. Tevens werden op de synode voorstellen behandeld voor eenwording met de DGK<ref>Bron: Nieuwsbrief van EenInWaarheid.info dd. 9 dec. 2023.</ref>.


== Meer informatie ==
== Meer informatie ==
https://gereformeerde-kerken-hersteld.nl/ - website van het kerkverband
[https://www.dgkh.nl/ DGKH.nl/] - website van het kerkverband


== Voetnoot ==
== Voetnoten ==

Huidige versie van 9 dec 2023 om 20:39

De Gereformeerde Kerken in Nederland (hersteld), afgekort DGK, zijn een Nederlands kerkgenootschap dat in de jaren 2003 en 2004 is ontstaan uit de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt), uit ongenoegen over ontwikkelingen in dit kerkgenootschap. De afgescheiden kerken zien zichzelf als voortzetting van de Gereformeerde Kerken. Hun afscheiding beschouwen zij als een 'vrijmaking'.

Grondslag. De grondslag van DGK is:

  • geheel de Schrift
  • deze belijdenisgeschriften:
    • de Apostolische Geloofsbelijdenis
    • de Geloofsbelijdenis van Nicea
    • de Geloofsbelijdenis van Athanasius
    • de Nederlandse Geloofsbelijdenis
    • de Heidelbergse Catechismus
    • de Dordtse Leerregels
    • de afspraken in de Dordtse Kerkenordening als vastgesteld door de synode te Mariënberg op 30 september 2006.

Familieblad. Het tijdschrift van het kerkverband is het familieblad De Bazuin.

"De Gereformeerde Kerken (hersteld) zoeken de eenheid met allen die deze grondslag in woord en daad onderschrijven."[1] Men voelt zich geestverwant met de Gereformeerde Kerken Nederland (GKN), die zich in 2009 hebben afgescheiden van dezelfde moederkerk.

Erkenning door de GKN. De generale synode van de GKN erkende op 2 december 2023 dat de DGK ware kerken van Christus zijn. Hiermee werden de ambten en ambtsdragers erkend, de kansels opengesteld en zullen de attestaties worden aanvaard. Tevens werden op de synode voorstellen behandeld voor eenwording met de DGK[2].

Meer informatie

DGKH.nl/ - website van het kerkverband

Voetnoten

  1. Bron: https://gereformeerde-kerken-hersteld.nl/, de website van het kerkverband, geraadpleegd 14 juli 2019.
  2. Bron: Nieuwsbrief van EenInWaarheid.info dd. 9 dec. 2023.