De regeltjes van Jehovah's getuigen

Uit Christipedia
Versie door Bart De Roo (overleg | bijdragen) op 18 dec 2018 om 22:35 (opstellen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Laat je geen onnodige regels opleggen, laat niet over je heersen

Die goddelijke vrijheid houdt ook in dat je je niet allerlei onnodige regels laat opleggen, zoals Paulus ook zegt: Laat niemand u iets voorschrijven op het gebied van eten en drinken of het vieren van feestdagen, nieuwe maan en sabbat….

Laat u niet veroordelen door mensen…. Laat je niet wijsmaken dat je Gods liefde moet verdienen, dat je jezelf moet rechtvaardigen, dat God alleen of meer van je houdt als je volmaakt bent, als je veel offers brengt, voorbeeld velddienst enzovoorts.

Hierin gaan Jehovah's getuigen de mist in. Ze kunnen heel streng zijn over bepaalde regels, een mooi voorbeeld hiervan is het velddienstrapport, weet God niet wat je doet voor hem, of is het ter controle voor de ouderlingen?

Geheim boek voor ouderlingen, en tal van brieven met herzieningen die vol staan met regels, waarvan de meeste getuigen niet op de hoogte van zijn.

Voorbeeld, iemand die dit boek (van de ouderlingen) in losse blaadjes wil hebben in een kaft, moet daarvoor de toestemming krijgen van het genootschap.

Jezus ging in zijn tijd behoorlijk tekeer tegen de Farizeeën die de mensen allerlei regels oplegden (zonder ze zelf uit te voeren trouwens) en zo het volk manipuleerden en onder druk zetten.

Paulus zei daarover: Christus heeft ons bevrijd opdat wij in vrijheid zouden leven; houd dus stand en laat u niet opnieuw een slavenjuk opleggen.

Eens werd er in een lezing door Jehovah's getuigen gezegd, de wereld waarin we leven is als een vierkant, je mag vrij rondlopen als de getuige in het vierkant, maar ga je aan de rand staan daar is al de gevaren zone. Het genootschap bepaald hoe groot dit vierkant is. Soms verkleint het en soms vergroot het, door nieuwe regels of herzieningen, maar ze blijven opgesloten in het vierkant. In de ruimte van het vierkant krijgen ze nog allerlei bagage mee, velddienst, vergaderingen, persoonlijke studie, taken binnen de gemeente, alles wordt opgedrongen.

Een persoonlijke mening die afwijkt van de beleidvolle slaaf en je vertelt hierover dit is verboden op straffe van uitsluiting. Hen denken wordt gevormd door de beleidvolle slaaf, in hun geest zijn ze niet meer in staat vrij te denken, hersenspoeling is het krachtigste wapen van de getuigen, zelf vragen worden voorgekauwd, Heel je leven wordt bepaald door regels.

Sommige getuigen gaan toch over dit vierkant in het geheim, door al die uiterlijke vorm van vroomheid is dat voor velen een uitlaatklep, maar wat doen ze dan, ze werken in het zwart, proberen veel geld te verdienen, seks, pornogrofie, kindermisbruik.

Zo'n systeem is een sekte, en de vruchten heb ik zojuist aangehaald.

Is dit Jezus vrijheid?

Ik wil hiermee niet zeggen dat studie en prediken niet belangrijk zijn maar het moet in vrijheid gebeuren

Dit sluipt iedere keer weer de kerk binnen, ook ons persoonlijk leven, en kan in extreme gevallen ook tot sektevorming leiden. Met regeltjes krijgen we een bepaald veilig gevoel, maar ook het gevoel dat we onszelf rechtvaardig kunnen maken. Alles begint om regeltjes en geboden te draaien en we beginnen die ook op te dringen aan anderen. Paulus ging net zoals Jezus fel tegen deze mentaliteit in, feller dan tegen wat dan ook, want zo komen de ‘wetten’ in plaats van de liefde en de persoonlijke relatie met God: een hele vrome soort afgoderij.

Waar de Geest van de Heer is, daar is vrijheid, zegt de apostel Paulus die vele kerken gesticht heeft. Als mensen in een kerk zuur zitten te kijken, elkaar allerlei regels opleggen, veel op uiterlijke dingen letten, dan mag je je terecht afvragen of de Geest van God daar wel is.

Waar Gods Geest is, daar komt op de eerste plaats liefde, vrede en blijdschap, zegt de Bijbel. Dus als we dat missen, ook in ons persoonlijk leven, dan hebben we nog een stapje te zetten richting Jezus. En dan komt de vrijheid ‘vanzelf’, het blijft natuurlijk wel een strijd om in die vrijheid te blijven.