Great Reset

Uit Christipedia

De Great Reset, Grote Reset of Grote Herstart is een grote verandering, voorgesteld door het World Economic Forum (WEF), welke beoogt na de globale coronacrisis, die in 2020 begon, de wereldeconomie duurzaam opnieuw op te bouwen.

Voorstel

Het voorstel werd gepresenteerd in juni 2020 door prins Charles van Wales en WEF-directeur Klaus Schwab onder de titel The Great Reset, Transforming Our World and Building Back Better. Op 9 juli 2020 verscheen het boek Covid-19: The Great Reset van de hand van Schwab en Thierry Malleret.

Volgens Schwab "heeft de coronacrisis ons laten zien dat onze oude systemen niet meer geschikt zijn voor de 21e eeuw". "Wij hebben een great reset nodig"[1]. Doel van de nieuwe plannen zijn om het kapitalistisch systeem te verbeteren door investeringen te doen die zijn gericht op gedeelde vooruitgang en meer aandacht voor het milieu. De vijf belangrijkste pijlers van het voorstel zijn: economisch, maatschappelijk, geopolitiek, ecologisch en technologisch.

Volgens het World Economic Forum biedt de COVID-19-pandemie een uitgelezen kans om de wereldeconomie te veranderen, om zo snel economisch herstel mogelijk te maken. Innovaties, wetenschap en technologie moeten worden aangepast om duurzame ideeën winstgevend te maken. Men wil mondiaal een nieuwe economische en politieke orde inrichten, om welvaart en inkomen te verdelen en zodoende de sociale ongelijkheid te verminderen. Daarbij voorziet het WEF een toekomstig scenario, voor 2030, waarin er geen privé-eigendom meer zal zijn: "Ik bezit niets, heb geen privacy en het leven is nog nooit zo goed geweest."[2]

Volgens het WEF moet er worden geanticipeerd op een Vierde Industriële Revolutie, waarbij er een digitale economie en openbare infrastructuur wordt gestart. Banen in fysieke winkels zullen plaats maken voor die in de digitale economie en monopolies op grote schaal zullen worden aangepakt.

Volgens prins Charles zal de private sector hoofdzakelijk aanjager van het plan zijn. Schwab geeft aan dat het economisch systeem hetzelfde blijft, maar dat het verbeterd moet worden om "verantwoord kapitalisme" mogelijk te maken.

Coronacrisis en Great Reset

Door de coronacrisis is de economie verslechterd. In normale tijden is de beurs een voorspeller van de economische gesteldheid, maar dat is in de tijd van de coronacrisis niet het geval. De rente is uiterst laag, sparen is onaantrekkelijk en mensen kopen daarom meer aandelen, waardoor de beurskoers stijgt, hoewel de economie is verslechterd. In de VS groeit de hoeveelheid geld door het wordt aangemaakt, terwijl het begrotingstekort oploopt. Deze financiële ontwikkeling is extremer dan die bij de kredietcrisis van 2007-2011, is onhoudbaar. Het oude financiële systeem loopt vast en vergt een grondige aanpassing.

De coronacrisis is volgens Schwab een uitgelezen kans om een grote verandering door te voeren. De crisis is aanleiding geworden tot een grotere verandering dan de kredietcrisis van 2007-2011; de gevolgen gaan naar verwachting groter worden dan die van de kredietcrisis[3].

Door de coronacrisis zijn grotere bewegingen ontstaan in de macro-economie en in financiële systemen[3]. Het geldsysteem gaat veranderen: een nieuwe geldsysteem met digitale valuta (ook na de Tweede Wereldoorlog kwam er een nieuw geldsysteem). Een digitale munt wordt de opvolger komen van de dollar. Burgers krijgen misschien een digitale portemonnee bij de Europese Centrale Bank[3]. Het pensioensysteem gaat veranderen; misschien worden bij de Great Reset in Europa alle pensioenfondsen en banken genationaliseerd[3]. Misschien komen er grote schuldsaneringen[3].

Navolging

In zijn verkiezingscampagne van 2020 hanteerde de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden de slogan "Build Back Better". De Canadese premier Justin Trudeau hield in september 2020 een toespraak die over de ontwikkelingsagenda voor 2030, met woorden en gedachten die veel overeenkomst hebben met die van de voorgestelde Grote Reset.

Kritiek

Het grootse plan, de aangekondigde Great Reset, maakt mensen in de onzekere tijd van de coronacrisis nog onrustiger en onzekerder. Het plan wordt bekritiseerd door conservatieve leiders, die zeggen dat de coronapandemie gebruikt wordt als argument voor het implementeren van riskante experimenten.

Complotdenken

Er is ook kritiek die samengaat met complotdenken. Het veranderingsvoorstel van de Grote Reset prikkelt complotdenken. Eén complottheorie is dat de financiële elite en wereldleiders opzettelijk de COVID-19-pandemie hebben gecreëerd, om de Grote Reset versneld uit te kunnen voeren. Het geheime plan zou zijn om wereldwijd economische controle te kunnen uitoefenen en een totalitair regime ('de nieuwe wereldorde') in te voeren.

Een andere verwante complottheorie is dat door middel van lockdowns bedrijven naar een faillissement worden gedreven, banen zullen verdwijnen en worden ingenomen door machines, regels worden opgelegd die de burgerlijke vrijheden beperken, en toezicht op de burgers wordt ingevoerd (massasurveillance).

Meer informatie

Nederlands

Grote Reset, nl.wikipedia.org. Tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 12 maart 2021.

Willem Middelkoop over 'The Big Reset'. Youtube.com: RTL Z, 12 feb. 2021. Duur: 10 min. 47 sec. Van Middelkoop is een financieel deskundige.

Engels

Ida Auken, Welcome To 2030: I Own Nothing, Have No Privacy And Life Has Never Been Better. Forbes.com, 10 nov. 2016. De schrijfster, die is verbonden aan het WEF, schetst een toekomstige stad volgens het ideaal van het WEF.

Tom Hughes: The Great Reset. Youtube.com: Prophecy Watchers, 16 okt. 2020. Duur: 1 uur 3 min. 26 sec. De uiteenzetting is informatief, maar tendeert naar complotdenken[4].

Zie ook

Wereld

Bronnen

Grote Reset, nl.wikipedia.org. Tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 12 maart 2021.

Willem Middelkoop over 'The Big Reset'. Youtube.com: RTL Z, 12 feb. 2021. Duur: 10 min. 47 sec. Van Middelkoop is een financieel deskundige.

Voetnoten

  1. Uitspraak van Klaas Schwab vanaf 3 minuten in: Willem Middelkoop over 'The Big Reset'. Youtube.com: RTL Z, 12 feb. 2021.
  2. Zo beschrijft een denkbeeldige burger van de toekomstige stad in de voorstelling van het WEF. Zie https://www.forbes.com/sites/worldeconomicforum/2016/11/10/shopping-i-cant-really-remember-what-that-is-or-how-differently-well-live-in-2030
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Willem Middelkoop over 'The Big Reset'. Youtube.com: RTL Z, 12 feb. 2021. Duur: 10 min. 47 sec.
  4. Volgens Christipedia-gebruiker Kees Langeveld, 12 maart 2021.