Intelligent Design

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 10 dec 2017 om 21:56 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Intelligent design''' (afgekort ID) betekent ontwerp door een met rede begaafd (redematig<ref>Wellicht is 'redematig' een betere vertaling van het Engelse 'inte...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Intelligent design (afgekort ID) betekent ontwerp door een met rede begaafd (redematig[1], Eng. 'intelligent') wezen. De theorie van intelligent design is een theorie in de biologiede studie van de levende natuur. De aanhangers van de theorie vormen een internationale minderheidsbeweging van kritische wetenschappers die op wetenschappelijke gronden het neodarwinisme, de moderne evolutieheorie, onaannemelijk vinden. 

Volgens de ID-theorie zijn sommige hoedanigheden van levende wezens beter te verklaren als het werk van een met rede begiftigde (Eng. 'intelligent') oorzaak dan als het gevolg van ongeleide natuurlijke processen. De theorie verklaart uit niet-materiële oorzaken.

Als wetenschappelijke gronden voor de theorie van redematig ontwerp worden aangevoerd: 

  • het rijke informatiegehalte van het DNA
  • complexe mechanismen in levende wezens 
  • de fijnafstemming van het heelal 

In de natuur vinden wij tal van onherleidbaar complexe systemen, dat zijn systemen die alleen functioneren als ze compleet zijn, bijv. het oog.  

Over de identiteit van het denkende Wezen (of de denkende Wezens) achter de ontwerpen in de levende natuur wordt door de ID-theorie geen uitspraak gedaan. 

In de volgende video noemt Alastair Noble, directeur van het Centre for Intelligent Design (Engeland), enkele wetenschappelijke gronden voor de theorie van redematig ontwerp: 

EmbedVideo is missing a required parameter.


Nederlandse ondertiteling is in te stellen: start het afspelen, klik op de knop CC rechtsonder in beeld, kies Dutch en kies dan ergens in het beeld om het Captions menu te laten verdwijnen.

  1. Wellicht is 'redematig' een betere vertaling van het Engelse 'intelligent' dan het Nederlandse 'intelligent'. Over het woord redematig, zie art.  redematig in het Woordenboek der Nederlandsche Taal.