Jordanië

Uit Christipedia
Versie door Henk Timmermans (overleg | bijdragen) op 18 jan 2019 om 17:36 (Nieuwe pagina aangemaakt met ' '''Jordanië''' is een land in het Midden-Oosten, de oosterbuur van Israël. In Jordanië wonen 6,3 miljoen mensen (2010), 60% is palestijns. De hoofdstad is Amma...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Jordanië is een land in het Midden-Oosten, de oosterbuur van Israël. In Jordanië wonen 6,3 miljoen mensen (2010), 60% is palestijns. De hoofdstad is Amman. Jordanie is een islamitisch land met een zekere westerse oriëntatie. De regeringsvorm is een constitutionele monarchie met een representatieve regering.


Jordanie bestaat voor 92 procent uit woestijn en behoort tot de tien droogste landen ter wereld (2011). Water is er schaars.

De werkeloosheid bedraagt 12 procent (2010).

De Islam is de voornaamste godsdienst; de meeste Jordaniërs zijn moslim. De grondwet garandeert vrijheid van godsdienst, maar evangelisatie onder moslims is onwettig.

Er leven 330.000 christenen (2010). Van hen zijn 109.000 rooms-katholieken, verspreid over 64 parochies (2009).

In Jordanië ligt de berg Nebo, vanwaar Mozes het beloofde land overzag, zonder er zelf binnen te gaan. Op de berg staat een monument ter herinnering aan Mozes.

Vanuit Jordanië kan men ook de plaats aan de Jordaan bezoeken waar de Heer Jezus door Johannes de Doper gedoopt zou zijn.

Buitenlandse betrekkingen

Jordanië heeft de staat Israël erkend. Jordanië en Egypte zijn de enige naties in de regio die diplomatieke betrekkingen met Israël hebben (anno 2011). Jordanië steunt 'de Palestijnse zaak'. “De Palestijnse zaak blijft onze voornaamste zaak en is een hoger nationaal belang," zei de koning van Jordanië in 2014[1]. Jordanië staat een tweestatenoplossing en een blijvende vrede voor.

Jordanië heeft goede banden met de westerse mogenheden de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Het heeft meer vrije-handelsovereenkomsten dan enig ander land in de regio (anno 2010).

Geschiedenis

1922: Samen met voormalige land Israël vormt het latere land Jordanië het Britse Mandaatgebied Palestina.

1923: De Arabische prins Abdullah wordt tot emir van Transjordanië benoemd, onder een voorlopige overeenkomst.

1946: Op 1 maart wordt Transjordanië formeel onafhankelijk.

1948: Na het uitroepen van de staat Israël in mei 1948 bezet Transjordanië het land Judea en Samaria, inclusief Oost-Jeruzalem.

1949: Transjordanië annexeert Oost-Jeruzalem. Deze annexatie werd niet internationaal erkend.

1950: Op 24 april annexeert Transjordanië een deel van het land ten westen van de Jordaan en noemt het 'Westelijke Jordaanoever'. Transjordanië (= "Over de Jordaan") verandert hierna zijn naam in 'Jordanië'. De annexatie wordt internationaal niet erkend.

1967: Israel verovert de westelijke Jordaanoever op Jordanië, inclusief Oost-Jeruzalem.

1970-1971: Jordaanse Burgeroorlog

1988: Jordanië laat zijn aanspraken op de 'Westbank' varen.

1994: De vrede met Israël wordt getekend.

2011: De ontevredenheid onder de bevolking in het Midden-Oosten komt ook in Jordanië tot uiting. In de eerste maanden gaan duizenden maanden de straat op, ze eisen meer werkgelegenheid, een verlaging van de voedsel- en brandstofprijzen, en meer democratische inspraak, bijv. bij de keuze van de eerste minister.  

Meer informatie

Over de toestand van de christenen in Jordanië bericht Open Doors.

Voetnoot

  1. Victoria Rogena Holst Poulsen, King Abdullah: "Palestine is our principal cause", nieuwsbericht op Royalista.com, 3 nov. 2014.