Lag Baomer

Uit Christipedia

Lag Baomer (ook wel geschreven als Lag BaOmer, Lag baOmer of Lag B'Omer) is de 33ste dag van de Omertelling en valt op dag 18 van de joodse maand iar (in april of mei).

Naam. In het Hebreeuws: לַ״ג בָּעוֹמֶר. Letterlijk: 33e in Omer, d.w.z. de 33ste dag van de Omer. Lag staat voor 33. De Hebreeuwse medeklinker ל (lamed) heeft de cijferwaarde 30 en de medeklinker ג (gimmel) de waarde 3, opgeteld 33, vandaar (met een klinker voor het uitspreken): "lag". "Lag Baomer" is de juiste spelling volgens de voormalige Stichting Hebreeuwse en Jiddisje woorden in het Nederlands (SHJ)[1].

Vreugdevuur op Lag Baomer in Jeruzalem (2008).

De Omertijd is de tijd van 49 dagen tussen Pesach en Sjavoeot. Het is een periode van rouw. Maar dag 33 is een uitzondering, omdat dit de dag was waarop er een einde kwam aan de geheimzinnige massale sterfte van de leerlingen van rabbi Akiva in de tweede eeuw na Christus. Deze rabbi was vermaard om zijn geleerdheid ten aanzien van de Misjna. Die dag is tevens is de overlijdensdag van rabbi Sjimon bar Jochai, de schrijver van het kabbalistische boek Zohar. Hij wilde dat zijn overlijdensdag als feestdag gevierd zou worden. Vele duizenden met name chassidische joden bezoeken op deze dag zijn tombe in Meron, nabij Safed in het noorden van Israël.

Trouwdag. In de tijd van de Omertelling gelden in het jodendom allerlei beperkingen, waaronder een verbod te trouwen, naar muziek te luisteren, zich te scheren of grote nieuwe aankopen te doen. Op Lag Baomer echter mag men trouwen, waarom er op die dag veel huwelijken worden gesloten.

Vreugdevuur. Op Lag Baomer worden traditioneel vreugdevuren aangestoken. Een vreugdevuur is dan ook het symbool van Lag Baomer. Op het vuur worden aardappelen en spekjes (marshmallows) geroosterd.

Bron

Lag Baomer, nl.wikipedia.org. Tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 10 mei 2020.

Voetnoot

  1. De spelling volgens het "Oranje Boekje" (Henk Heikens et al., Sdu, Den Haag, 2002, ISBN 90-12-09293-0), goedgekeurd door de Nederlandse Taalunie.