Myra

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 20 apr 2016 om 10:54
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Myra was een belangrijke stad in Lycië, aan de zuidwestkust van het huidige Turkije. De apostel Paulus, als gevangene onderweg naar Rome, stapte daar over op een ander schip.

Kaart boven: Ligging van Myra op de zuidkust van het huidige Turkije. Op zijn reis naar Rome stapte de gevangen apostel Paulus in Myra over op een ander schip.
Kaart boven: ligging van Myra. De rode lijn met 4 stippen geeft de vaarroute van Paulus aan, zijn vierde reis die in de Schrift is opgetekend. De rode pijl geeft de vaarrichting aan.

Het Griekse woord in het Nieuwe Testament is Μυρα, Mura (klemtoon op de eerste lettergreep). De betekenis is "mirre"[1]. Het Strongnummer is 3460.

In Myra stapte de apostel Paulus, die als gevangene naar Rome werd gevoerd, over op een ander schip in het jaar 59 na Christus.

Hnd 27:4 En vandaar afgevaren voeren wij dicht langs Cyprus, omdat de winden ons tegen waren.
Hnd 27:5 En na de zee die bij Cicilie en Pamfylie is, te zijn overgestoken kwamen wij aan in Myra in Lycië.
Hnd 27:6 En daar vond de hoofdman een Alexandrijns schip dat naar Italie voer en hij liet ons daar aan boord gaan.
Hnd 27:7 Toen wij nu ettelijke dagen langzaam opschoten en met moeite ter hoogte van Cnidus kwamen, daar wij de wind niet mee hadden, voeren wij dicht langs Kreta ter hoogte van Salmone.

(TELOS)

Het huidige Myra is een klein dorp, dat dicht bij het hedendaagse Demre (Turks: Kaleüçağiz)) ligt. Het ligt aan de rivier de Myros (Demre Çay) in een vruchtbare vlakte. Aanvankelijk lag Myra aan de kust, maar door de modder van de Myrosrivier ligt het nu 5 km landinwaarts. Myra was in de klassieke oudheid verbonden met de zee door de haven van Andriake. Later raakte de haven verzilt.

Bron

Artikel Myra op Wikipedia.nl. Enige tekst hiervan is verwerkt op 20 april 2016.

Meer informatie

Artikel Myra op Wikipedia.nl

Voetnoot

  1. Grieks-Nederlands Lexicon, onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia.