Petra (stad)

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 4 nov 2017 om 08:28
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Petra (Grieks voor ‘rots’) is een historische stad in het westen van het huidige Jordanië, gelegen halverwege tussen de Dode Zee en de Rode Zee. Van deze eens bloeiende handelsstad zijn prachtige ruïnes overgebleven.

Schathuis in Petra.

De bezoeker ziet veel graftomben, uitgehouwen in de rotsen. Een voorname graftombe draagt de naam ‘schathuis’ (zie foto). In Petra zijn een offerplaats en een tempel gevonden.

Oorspronkelijk heette de plaats Sela en was de hoofdstad van Edom ( = Ezau), het gebied van de nakomelingen van Ezau. Sela was op een rotsachtig plateau gebouwd, hoog in het gebergte van Edom. Sela betekent “rots” en de Grieken noemden haar dan ook Petra.

In de 9e eeuw voor Christus nam de Israelische koning Amazia de stad Sela in.

2Kon 14:7 Hij (=Amazia) sloeg de Edomieten in het Zoutdal tien duizend, en nam Sela in met krijg, en noemde haar naam Jokteel, tot op dezen dag. (SV)

De naam Jokteël schijnt niet lang in gebruik te zijn geweest.

Omstreeks 300 v. Chr. namen de Nabateeërs Sela in en bouwden Petra. Petra werd hun hoofdstad, een knooppunt van verschillende handelsroutes.

Het rijk der Nabateeers werd in 106 door de Romeinen veroverd. In de eerste de eerste Christelijke eeuwen was Petra een zeer bloeiende handelstad.

Bouwmethode

Petra is op een bijzondere manier gebouwd. In plaats van dat men op de bodem van breuk is begonnen heeft men zich van boven naar beneden een weg te hakken.

Bronnen

Onder meer:

Meer informatie

Artikel Petra (historische_stad) op Wikipedia.nl