Pi-Beseth

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 29 feb 2024 om 11:46
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Pi-Beseth, Pibeseth of Pi-Beset was een stad in Beneden-Egypte en wordt genoemd in Ezechiël 30:17. In een profetie van Ezechiël tegen Egypte heet het:

Eze 30:17  De jonge mannen van Aven en Pi-Beseth zullen door het zwaard vallen en de [jonge vrouwen] zullen in gevangenschap gaan. (HSV)

Naam. De Hebreeuwse naam is פִּי־בֶסֶת, Piy-Beseth. De plaatsnaam is van Egyptische oorsprong, hij is een leenwoord van het Egyptische Pr-Bȝst.t, Per-Bastet = "Huis van Bastet"[1]. Van 'Piy-Beseth' is opgegeven de betekenis "Mond van walging"[2]. De stad werd ook, naar het Grieks, genoemd ‘Bubastis’, naar de gelijknamige godin. Vergelijk de Petrus Canis-vertaling:

Eze 30:17  De knapen van On en Bubastis worden neergesabeld, Hun dochters gaan de ballingschap in; (Canis)

Ook het Griekse woord Βούβαστις, Boubastis, of Βούβαστος, Boubastos, is van het Egyptisch afgeleid.

Ligging. De stad ligt in de Nijldelta, op de westoever van de Pelusia-tak van de Nijl, ongeveer 60 km van Memphis[2]. Pibeseth wordt vereenzelvigd met Tell Basta, nabij de hedendaagse stad Zagazig.

Ligging van Pi-Beseth in vak B1
Kaart van Egypte in de late bronstijd (1600-1200 v.C.), die ligging van 'Bubastis' aangeeft.

Bronnen

Hebreeuws-Nederlands Lexicon; op basis van Strong-coderingen. Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. Het is gebaseerd op het Engelstalige Online Bible Hebrew-Englisch Lexicon van Larry Pierce.

Pibeseth, op Bijbelaantekeningen.nl. Geraadpleegd op 29 feb. 2024. Enige tekst hiervan is onder toestemming verwerkt op 29 feb. 2024.

Voetnoten

  1. Pibeseth, op Bijbelaantekeningen.nl. Geraadpleegd op 29 feb. 2024.
  2. 2,0 2,1 Hebreeuws-Nederlands Lexicon; op basis van Strong-coderingen. Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. Het is gebaseerd op het Engelstalige Online Bible Hebrew-Englisch Lexicon van Larry Pierce.