Poorten van Jeruzalem: verschil tussen versies

1.939 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 27:
'''Fundamentpoort'''. 2 Kron. 23:5. Is dezelfde als de Surpoort. Naam noch plaats van de poort staat vast.<ref name=":0">Aantekening in de ''Groot Nieuws Bijbel''.</ref>
 
'''Hoekpoort'''. Genoemd in in 2 Kon. 14.13 en Jer. 31.38. Was een poort noordwestelijk in de muur. Zie 'Corner gate' op de kaart ''Jerusalem of Nehemia''.hierboven. Zie [[Hoekpoort]] voor het hoofdartikel.
 
'''Hoge poort.''' 2 Kron. 23:20. Door deze poort trad men, van de Tempelberg komend, het koninklijk paleis<ref>Aldus Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op 2 Kron. 23:20. </ref>.
Regel 35:
'''Oostpoort'''. Een bekende poort is de [[Oostpoort]], volgens sommigen thans de '''Gouden Poort'''. 
 
'''Oude poort'''. Ze wordt genoemd in Neh. 3:6 en 12:39. Het was een poort tussen de Vispoort en de poort van Efraïm (Neh. 12:39). <blockquote>''Ne 3:6 De Oude Poort herstelden Jojada, de zoon van Paseach, en Mesullam, de zoon van Besodja. Zij voorzagen haar van een zoldering en brachten de deuren, sluitbalken en grendels aan. (NBG51)''</blockquote>Beter is, volgens sommigen<ref>Aldus Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Neh. 3:6. </ref>, de naam 'de poort van de oude', d.i. van de oude muur. De [[LXX]] heeft 'Jesanapoort' (naar Jesana, 25 km ten noorden van Jeruzalem). Volgens sommigen<ref>Dr. ir. J. de Graaf e.a. (red.), ''Tekst voor Tekst; de Heilige Schrift kort verklaard en toegelicht'' (Boekencentrum, 1987), commentaar op Neh. 3:6.</ref> lijkt deze weergave het grondwoord dichter te benaderen. Volgens sommigen is de poort dezelfde als de [[Hoekpoort]].
'''Paardenpoort'''. Zie artikel [[Paardenpoort]].
 
Aangenomen wordt dat de oude muur dat gedeelte was, dat Joas, in de dagen van Amazia, dat gespaard had, daar in Neh. 3:8 van de brede muur wordt gesproken, die door Uzzia was opgebouwd, na de verwoesting ervan door Joas (2 Kon. 14:13)<ref>Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar oop Neh. 3:6. Tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 8 mrt. 2019.</ref>.
 
'''Paardenpoort'''. Zie artikel [[Paardenpoort]].
 
'''Schervenpoort'''. In het boek van de profeet Jeremia is sprake van de Schervenpoort. Deze poort wordt nergens anders in de Bijbel zo genoemd. Vermoedelijk wordt de Mestpoort bedoeld.