Naar inhoud springen

Poorten van Jeruzalem: verschil tussen versies

1.939 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 27:
'''Fundamentpoort'''. 2 Kron. 23:5. Is dezelfde als de Surpoort. Naam noch plaats van de poort staat vast.<ref name=":0">Aantekening in de ''Groot Nieuws Bijbel''.</ref>
 
'''Hoekpoort'''. Genoemd in in 2 Kon. 14.13 en Jer. 31.38. Was een poort noordwestelijk in de muur. Zie 'Corner gate' op de kaart ''Jerusalem of Nehemia''.hierboven. Zie [[Hoekpoort]] voor het hoofdartikel.
 
'''Hoge poort.''' 2 Kron. 23:20. Door deze poort trad men, van de Tempelberg komend, het koninklijk paleis<ref>Aldus Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op 2 Kron. 23:20. </ref>.
Regel 35:
'''Oostpoort'''. Een bekende poort is de [[Oostpoort]], volgens sommigen thans de '''Gouden Poort'''. 
 
'''Oude poort'''. Ze wordt genoemd in Neh. 3:6 en 12:39. Het was een poort tussen de Vispoort en de poort van Efraïm (Neh. 12:39). <blockquote>''Ne 3:6 De Oude Poort herstelden Jojada, de zoon van Paseach, en Mesullam, de zoon van Besodja. Zij voorzagen haar van een zoldering en brachten de deuren, sluitbalken en grendels aan. (NBG51)''</blockquote>Beter is, volgens sommigen<ref>Aldus Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Neh. 3:6. </ref>, de naam 'de poort van de oude', d.i. van de oude muur. De [[LXX]] heeft 'Jesanapoort' (naar Jesana, 25 km ten noorden van Jeruzalem). Volgens sommigen<ref>Dr. ir. J. de Graaf e.a. (red.), ''Tekst voor Tekst; de Heilige Schrift kort verklaard en toegelicht'' (Boekencentrum, 1987), commentaar op Neh. 3:6.</ref> lijkt deze weergave het grondwoord dichter te benaderen. Volgens sommigen is de poort dezelfde als de [[Hoekpoort]].
'''Paardenpoort'''. Zie artikel [[Paardenpoort]].
 
Aangenomen wordt dat de oude muur dat gedeelte was, dat Joas, in de dagen van Amazia, dat gespaard had, daar in Neh. 3:8 van de brede muur wordt gesproken, die door Uzzia was opgebouwd, na de verwoesting ervan door Joas (2 Kon. 14:13)<ref>Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar oop Neh. 3:6. Tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 8 mrt. 2019.</ref>.
 
'''Paardenpoort'''. Zie artikel [[Paardenpoort]].
 
'''Schervenpoort'''. In het boek van de profeet Jeremia is sprake van de Schervenpoort. Deze poort wordt nergens anders in de Bijbel zo genoemd. Vermoedelijk wordt de Mestpoort bedoeld.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.