Naar inhoud springen

Poorten van Jeruzalem: verschil tussen versies

53 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 35:
'''Oostpoort'''. Een bekende poort is de [[Oostpoort]], volgens sommigen thans de '''Gouden Poort'''. 
 
'''Oude poort'''. Ze wordt genoemd in Neh. 3:6 en 12:39. Het was een poort tussen de Vispoort en de [[Efraïmpoort|poort van Efraïm]] (Neh. 12:39). Neh. 3:6 spreekt van haar herstel. <blockquote>''Ne 3:6 De Oude Poort herstelden Jojada, de zoon van Paseach, en Mesullam, de zoon van Besodja. Zij voorzagen haar van een zoldering en brachten de deuren, sluitbalken en grendels aan. (NBG51)''</blockquote>Beter is, volgens sommigen<ref>Aldus Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Neh. 3:6. </ref>, de naam 'de poort van de oude', d.i. van de oude muur. De [[LXX]] heeft 'Jesanapoort' (naar Jesana, 25 km ten noorden van Jeruzalem). Volgens sommigen<ref>Dr. ir. J. de Graaf e.a. (red.), ''Tekst voor Tekst; de Heilige Schrift kort verklaard en toegelicht'' (Boekencentrum, 1987), commentaar op Neh. 3:6.</ref> lijkt deze weergave het grondwoord dichter te benaderen. Volgens sommigen is de poort dezelfde als de [[Hoekpoort]].
 
Aangenomen wordt dat de oude muur dat gedeelte was, dat Joas, in de dagen van Amazia, dat gespaard had, daar in Neh. 3:8 van de brede muur wordt gesproken, die door Uzzia was opgebouwd, na de verwoesting ervan door Joas (2 Kon. 14:13)<ref>Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar oop Neh. 3:6. Tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 8 mrt. 2019.</ref>.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.