Naar inhoud springen

Poorten van Jeruzalem: verschil tussen versies

984 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 40:
 
<blockquote>''Jer 19:2 Ga uit naar het dal Ben-Hinnom, dat [bij] de ingang van de <u>Schervenpoort</u> ligt, en predik daar de woorden die Ik tot u spreek,<br>''
(HSV)</blockquote>'''Surpoort'''. 2 Kon. 11:6. Is dezelfde als de Fundamentpoort. Naam noch plaats van de poort staat vast.<ref name=":0" />
 
'''Vispoort'''. Was een der poorten van de noordelijke muur, dicht bij de noordoosthoek (2 Kron 33: 4; Zef. 1:10; Neh. 3:3 en 12:39). De poort droeg deze naam zeker omdat het daarbij gelegen plein als vismarkt diende waar de gezouten en in de zon gedroogde zeevis verkocht werd, welke door Tyrische handelaars naar Jeruzalem gebracht was (Neh. 13:16).
'''Wachtpoort'''. Synoniem: Gevangenpoort, Gevangenenpoort.
 
Koning Manasse bouwde de stadsmuur tot de ingang van de Vispoort.<blockquote>''2Kr 33:14 Hierna bouwde hij de buitenmuur om de stad van David, aan de westkant van Gihon, in het dal, tot de ingang van de Vispoort; hij trok die om de Ofel heen en liet die zeer hoog optrekken. Hij stelde legerbevelhebbers aan in alle versterkte steden van Juda. (HSV)''</blockquote>'''Wachtpoort'''. Synoniem: Gevangenpoort, Gevangenenpoort.
== Huidige poorten ==
De huidige muren van de oude stadskern zijn afkomstig uit verschillende bouwperioden. Zij werden in hun tegenwoordige vorm in 1542 herbouwd door de Turken onder leiding van sultan Suleiman de Grote. Deze muren hebben een omtrek van 4 km en zijn gemiddeld 12 meter hoog. Ze hebben 34 torens en 8 poorten: 
Regel 64 ⟶ 66:
 
Jacob de Blaauw, [http://www.bijbelarchief.nl/default.asp?id=382 Een overdenking over Nehemia: hoofdstuk 3], in: Uit het Woord der Waarheid, Winschoten, april ’84. Geestelijke uitleg van de poorten en hun herbouw.  
 
== Bron ==
Ed. Rhiem, C.H. van Rhijn (red.), ''Bijbelsch woordenboek voor ontwikkelde lezers der Heilige Schriften'' (Utrecht: Kemink & Zoon, 1885-1886) s.v. Visch, punt 2. Enige tekst hieruit is bij het onderwerp Vispoort onder wijziging verwerkt op 30 nov. 2018.
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.