Ramathaïm-Zofim

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 9 sep 2016 om 11:18
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Ramathaïm-Zofim (= 'dubbele hoogte der wachters'), gewoonlijk Rama genoemd, was een stad in het gebergte van Efraïm. Het was de geboortestad en naderhand woonplaats van Samuël, 1 Sam. 1: 1, 19; 2:11; 7:17; 15:34; 16:13.

De naam wordt ook geschreven Ramataïm-sofim. De naam komt alleen voor in 1 Sam. 1:1, waar zij genoemd wordt als de woonplaats van Elkana, de vader van Samuël.

1Sa 1:1 Er was een man uit Ramathaïm-Zofim, uit het bergland van Efraïm, en zijn naam was Elkana, een zoon van Jeroham, de zoon van Elihu, de zoon van Tochu, de zoon van Zuf, een Efrathiet. (HSV)

Ramathaïm-Zofim werd gewoonlijk kortweg 'Rama' genoemd. 'Ramathaïm' is een Hebreeuws tweevoud. Ramathaïm-Zofim betekent "dubbele hoogte van de wachters"[1]. Het strongnummer is 07436. De Engelse naam is Ramathaimzophim.

Zij lag in het heuvelland van Efraïm, ten westen van Silo, waar in de dagen van de Richters, Elkana en Samuël de tabernakel was.

Ligging van Ramathaïm (Rama), ten westen Silo. Op de kaart bovenaan.

Voetnoot

  1. Hebreeuws-Nederlands Lexicon, onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. S.J. van Ronkel, Woordenboek der eigennamen, naar hunne eerste spelling en oorspronkelijke uitspraak met eene korte beschrijving de personen, landen en plaatsen, in het Oude Testament voorkomende, en voor het grootste gedeelte ook etymologisch behandeld. (Groningen: M. Smit, 1835) s.v. Rama, geeft 'heuvel der bespieders of wakers' als betekenis. Van Ronkel was destijds hoofdonderwijzer aan een Joodse school en beëdigd vertaler.