SARS Coronavirus-2

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

SARS Coronavirus-2 (afgekort SARS-CoV-2) is een coronavirus dat de besmettelijke luchtwegaandoening COVID-19 bij mensen veroorzaakt. Het is door mutaties voortgekomen uit het SARS Coronavirus-1. Ze hebben beide dezelfde twee genetische vingerafdrukken.[1]

SARS Coronavirus-2 gezien door een electronenmicroscoop.

Naam. Aanvankelijk werd het genoemd het Wuhan-virus of 2019-nCoV; 2019 ziet op het jaar waarin het is ontdekt. De naam van de ziekte door het virus verwekt is Coronavirus Disease 2019, afgekort COVID-19. Ontdekking. Het virus werd eind 2019 in de Chinese stad Wuhan ontdekt, vanwaar het werd verspreid.

Een model van SARS-CoV-2

Toen het virus zich snel verspreidde naar andere landen, riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 30 januari 2020 een internationale noodsituatie uit. Behandelplan Blauwdruk Onderzoek en Ontwikkeling, in 2018 opgesteld tegen Ziekte X, trad in werking. Dat is een internationaal plan voor onderzoek om de ziekte zo snel mogelijk te kunnen bestrijden en verdere verspreiding tegen te gaan. Bij de uitvoering van het plan komt een heel netwerk van organisaties en instellingen wereldwijd in actie: ziekenhuizen, universiteiten, overheidsministeries.

SARS Coronavirus-2 is niet uit het niets te voorschijn gekomen: het is voor 80% gelijk aan SARS Coronavirus-1[2]. Op 10 januari 2010 was de genetische code van het virus bekend[3].

Blijvertje. Waarschijnlijk zal SARS-Cov-2, ondanks vaccinaties, niet verdwijnen uit het mensdom[4].

Mutanten. Er zijn in de loop van de tijd allerlei mutaties van het virus ontstaan. Bekende zijn de Britse variant (B.1.1.7) en de Zuid-Amerikaanse variant (B.1.351). Deze mutanten zijn besmettelijker, ze verspreiden zich sneller. Een virus dat besmettelijker is hoeft echter niet kwaadaardiger te zijn. "De natuurlijke loop van viruses us dat zij, dankzij willekeurige mutaties, meer infectieus en minder dodelijk worden. Niet andersom."[5]

De volgende animatie, Engels gesproken, geeft inzicht in de schadelijke werking van het virus.


COVID-19: What Happens If You Get Coronavirus?. Youtube.com: Nucleus Medical Media, 28 maart 2020. Duur: 7 min. 27 sec.

Afweer

Covid-19 leidt tot de aanmaak van alle vier categorieën T-cellen van het afweersysteem.[6]  

Besmetting met het virus leidt niet noodzakelijk tot de ziekte Covid-19. Verreweg de meeste mensen hebben voldoende weerstand: van de vastgestelde geïnfecteerden was 98% weinig ziek of had vrijwel geen klachten; 1 tot 1,5% komt in het ziekenhuis en 0,25% komt op de afdeling intensive care.[7] In 17 tot 20% procent van de gevallen blijft de geïnfecteerde zonder symptomen[8].

Omdat het virus nieuw was, hadden wij mensen nog geen afweer met geheugencellen specifiek gericht op dit virus. In die zin was er geen immuniteit tegen SARS-CoV-2.[8]De ziekteverschijnselen kunnen daardoor heviger zijn dan bij de jaarlijkse griep. Het afweersysteem stelt zich tegen de nieuwe indringer te weer door antistoffen aan te maken. In de bovenste luchtwegen wordt de antistof IgA gevormd. Verreweg de meeste patiënten herstellen dan ook. Er is bij dit virus aanvankelijk nog onzekerheid over de immuniteit en de duur ervan (stand 25 maart 2020)[9]. Later bleek uit onderzoek dat 95% van Covid-19-patiënten na zes tot acht maanden goed afweergeheugen had ten opzichte van virus[10].     

Kinderen. Deze hebben een sterk afweersysteem. Ze maken voornamelijk antistoffen tegen het stekeleiwit van het virus. Kinderen die wel ziek worden hebben vaak een genetisch probleem met het eiwit Iinterleukine-17A.[6]

Volwassenen. Hun afweersysteem maakt antistoffen aan tegen het stekeleiwit, waarmee het virus zich aan een cel hecht, én tegen het nucleocapside-eiwit, dat is betrokken bij de vermenigvuldiging van het virus.[6]

Bejaarden. Hebben verminderde afweer, wat tot uiting komt in hun meerdere vatbaarheid voor Covid-19.

Patiënten. Mensen met een gezondheidsprobleem (diabetes, hartklachten, obesitas) verhogen het risico op een ernstige vorm van Covid-19.

Bloedgroep. Bloedgroep A is gevoeliger voor het virus, bloedgroep O is minder gevoelig.[6]

Meer informatie

SARS-CoV-2, nl.wikipedia.org

Coronavirus, RIVM.nl. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

COVID-19: What Happens If You Get Coronavirus? Youtube.com: Nucleus Medical Media, 28 maart 2020. Duur: 7 min. 27 sec.

Bronnen

De wereld en de race tegen het coronavirus, Youtube.com: NOS op 3, 31 jan. 2020. Informatieve video over het coronavirus.

The Coronavirus Predicted in the Bible? Yes! Youtube.com: The Christian Life, 3 feb. 2020. Duur: 8 min. 12 sec. Een christelijke beschouwing van de epidemie veroorzaakt door het coronavirus.

Q&A over coronavirus: hoe gevaarlijk is het en kun je het vaker krijgen? NOS.nl, 6 feb. 2018.

Coronavragen aan de viroloog, uitzending van NOS Radio 1, 2 maart 2020, vanaf 8.00 uur. Vraaggesprek met viroloog Eric van Gorp.

The Coronavirus, the Bible, and the End Times, Youtube.com: ASKDrBrown, 14 maart 2020. Engels gesproken.  

Voetnoten

  1. Aldus moleculair bioloog Peter Borger in: Verhoor Dr Peter Borger - Moleculair Bioloog. Youtube.com: Buiten Parlementaire Onderzoeks Commissie, 24 nov. 2020. Op ca. 1 u. 16 min. 50 sec.
  2. David Horovitz, Israeli scientist: You’re not going to see millions of people die from COVID-19. TimesOfIsrael.com, 18 maart 2020. Vraaggesprek met Shy Arkin, hoogleraar Structurele Biochemie aan de universiteit van Jeruzalem.
  3. mRNA Vaccinatie - Te snel? (Evidence based). Youtube.com: JufDanielle, 6 jan. 2021. Duur: 3 min. 29 sec. De auteur is geneeskundige.
  4. “Massa mRNA Vaccinatie Roekeloos en onnodig”, zegt Prof. Dr. Theo Schetters. Youtube.com: BLCKBX, 6 jan. 2021.
  5. Pieter Borger in een Twitterbericht van 22 maart 2021: "The natural course of viruses is that, due to random mutations, they become MORE infectious and LESS lethal. Not the otherway around."
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 Prof. Dr. Pierre capel - Emeritus Hoogleraar in de Experimentele Immunologie. Youtube.com: Buiten Parlementaire Onderzoeks Commissie, 19 feb, 2021. Vanaf 32 min 3 sec.
  7. “Waarom Lockdown? 98% heeft weerstand. Focus op risicogroepen” zegt Prof. Dr. Theo Schetters. Youtube.com: BLCKBX, 12 feb. 2021. Vanaf ongeveer 4 min 5 sec.
  8. 8,0 8,1 YouTube-hit: de hoogleraar die coronavaccins fileert. Zes uitspraken beoordeeld, Volkskrant.nl, 22 jan. 2021.
  9. Herstellende coronapatiënten: geschrokken dat het me zó kapot kon maken. NOS.nl, 25 maart 2020.
  10. COVID 19 Vaccine Deep Dive: Safety, Immunity, RNA Production, w Shane Crotty, PhD (Pfizer / Moderna). Youtube.com: MedCram - Medical Lectures Explained CLEARLY, 17 dec. 2020. Vanaf 1 min 55 sec.