Schorpioen

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 28 apr 2020 om 18:15 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''schorpioen''' is een dier dat lijkt op een grote spin. Zijn achterlijf heeft een staart met een gifstekel. De schorpioen behoort tot de plagen der warme lan...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Een schorpioen is een dier dat lijkt op een grote spin. Zijn achterlijf heeft een staart met een gifstekel.

De schorpioen behoort tot de plagen der warme landen (Afrika, India, Iran enz.). In Nederland en België is het te koud voor deze diersoort. Alle schorpioensoorten zijn giftig, maar veruit de meeste zijn niet gevaarlijk voor de mens.

Er zijn meerdere soorten schorpioenen. De Indische schorpioen (Heterometrus indus, of scorpio afer, zie afbeelding) is een kreeftaardig insekt van de grootte van een rivierkreeft, met harde huid, bruin lichaam, zwarte kop, scharen en een zeer beweeglijke, uit zes ringen bestaande, staart, die aan het einde een gekromde giftangel heeft, waarmee hij pijnlijke steken toebrengt. De keizerschorpioen (Pandinus imperator, zie afbeelding), die in de tropische bossen van equatoriaal West-Afrika leeft, is één van de grootste schorpioensoorten. Volwassen exemplaren kunnen zo'n 20 centimeter lang worden.

Afbeeldingen: links de Indische schorpioen, rechts de keizerschorpioen.

Tegen schorpioenen beschermde God zijn volk in de woestijn (Deut. 8: 15).

De 8:15 Die u geleid heeft in die grote en vreselijke woestijn, met gifslangen, schorpioenen en droogte, waar geen water was; Die uit hard gesteente water voor u liet komen, (HSV)

‘Schorpioenen’ werd ook genoemd een soort van smartelijk wondende gesels (1 Kon. 12: 11, 14). De  nieuwe koning Rehabeam die zijn vader Salomo opvolgde, sprak tot zijn volk harde woorden:

1Kon 12:11 welnu, mijn vader heeft een zwaar juk op u geladen, maar ik zal aan uw juk toevoegen; mijn vader kastijdde u met zwepen, ik zal u kastijden met schorpioenen! (NaB)

In Ezech. 2: 6 worden de Joden, onder wie Ezechiël als profeet optrad, aldus genaamd.

Eze 2:6 Maar u, mensenkind, wees niet bevreesd voor hen, wees niet bevreesd voor hun woorden, hoewel er prikkels en doornen bij u zijn en u bij schorpioenen verblijft. Wees niet bevreesd voor hun woorden en wees niet ontsteld voor hun blik, want zij zijn een opstandig huis! (HSV)

In Luk. 10: 19 is aan de zeventig leerlingen ‘s Heren bescherming toegezegd tegen de schorpioenen, die hier wel in 't algemeen een beeld zijn van gevaarlijke vijanden.

Lu 10:19 Zie, Ik heb u de macht gegeven op slangen en schorpioenen te treden en over alle kracht van de vijand, en niets zal u enige schade toebrengen. (TELOS)

In het laatste Bijbelboek ziet Johannes in een visioen de machten van de onderwereld aanrukken als sprinkhanen met angels als van een schorpioen. Deze sprinkhanen en de schorpioenensteken zijn in Openb. 9: 3, 5, 9-10 de vijfde bazuinplaag.

Opb 9:3 En uit de rook kwamen sprinkhanen voort op de aarde en hun werd macht gegeven zoals de schorpioenen van de aarde macht hebben. (...) Opb 9:5 En hun werd gegeven dat zij hen niet zouden doden, maar dat zij hen vijf maanden zouden pijnigen; en hun pijniging was als de pijniging van een schorpioen wanneer hij een mens steekt. (...) Opb 9:10 en zij hadden staarten, aan schorpioenen gelijk, en angels, en hun macht was in hun staarten om de mensen schade toe te brengen, vijf maanden lang. (Telos)

Bron

H. Zeller, Bijbelsch Woordenboek voor het Christelijke volk. Tweede deel K - Z. ('s Gravenhage: M.J. Visser, 1872) s.v. Schorpioen. Hieruit is op 15 juni 2014 tekst genomen en verwerkt.