Snaartheorie

Uit Christipedia
Versie door Kees Langeveld (overleg | bijdragen) op 21 mei 2020 om 12:42 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''snaartheorie''' of '''stringtheorie''' is een theorie waarmee gepoogd wordt om de vier fundamentele natuurkrachten die de natuurkunde kent (de elektromagnetis...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De snaartheorie of stringtheorie is een theorie waarmee gepoogd wordt om de vier fundamentele natuurkrachten die de natuurkunde kent (de elektromagnetische kracht, de sterke en zwakke kernkracht en de zwaartekracht), in één allesomvattende theorie onder te brengen.

De theorie is afkomstig uit de theoretische fysica. Zij onderstelt een soort mini-elastiekjes die op allerlei wijzen kunnen trillen. Alle verschillende elementaire deeltjes, zoals elektronen, zouden ontstaan als de trillingen van één enkele snaar, zoals de boventonen van een vioolsnaar. Op deze wijze is het mogelijk de zwaartekracht volgens de wetten van de kwantummechanica te beschrijven. Met de snaartheorie kan men bijvoorbeeld extreem zware én erg kleine objecten beschrijven, zoals zwarte gaten en het universum kort na zijn ontstaan.

Meer informatie

Bron

Snaartheorie, nl.wikipedia.org. Enige tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 21 mei 2020.

Meer informatie