Naar inhoud springen

Maximianus: verschil tussen versies

818 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Marcus Aurelius Valerius Maximianus Herculius''' (ca. 250 - 310) was een Romeins keizer van 286 tot 305. Hij was een Pannonisch soldaat van lage geboor...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
[[Bestand:MSR - Tête de l'empreur Maximien Hercule - Inv 34 b (cropped).jpg|miniatuur|272x272px|Buste van Maximianus]]
'''Marcus Aurelius Valerius Maximianus Herculius''' (ca. 250 - 310) was een Romeins keizer van 286 tot 305.
 
Hij was een Pannonisch soldaat van lage geboorte, generaal onder Aurelianus en Probus, later mederegent van [[Diocletianus]] voor het westelijk deel van het Romeinse rijk. Hij onderdrukte de opstand van de Bagauden en trad in 305 af. Door zijn zoon Maxentius uit Rome verdreven, nam hij de wijk naar Gallië tot zijn schoonzoon Constantijn, die hem in 310 dwong een einde aan zijn leven te maken.
 
Hij was een van nature hard, wreed, ontrouw en ontuch­tig mens, die in alles de begeerte en de wil van Diocletianus gehoorzaamde. Diocletianus woedde tegen de christenen in het oosten, Maximianus tegen die in het westen. Dat gebeurde ten tijde van de tiende [[Vervolging van christenen|vervolging van de christenen]] in het [[Romeinse rijk]].
== Bron ==
 
Hij onderdrukte de opstand van de Bagauden en trad in 305 af. Door zijn zoon Maxentius uit Rome verdreven, nam hij de wijk naar Gallië tot zijn schoonzoon Constantijn, die hem in 310 dwong een einde aan zijn leven te maken.
 
== BronBronnen ==
''Oosthoek's geïllustreerde encyclopedie'' (Utrecht: Oosthoek, 1925-1934) s.v. Maximianus. Tekst van dit lemma is verwerkt op 1 okt. 2017.
 
Adrianus Haemstede, ''Historie der martelaren''; ''Die, om de getuigenis der evangelische waarheid, hun bloed gestort hebben, van Christus onze Zaligmaker af tot het jaar 1655''. Amsterdam: 1671. Herziene druk 1881. Online: http://www.iclnet.org/pub/resources/text/nederlandse/haemstedius-martelaren.htm. Hieraan is enige tekst ontleend. 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.