Naar inhoud springen

1 Korinthiërs: verschil tussen versies

387 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''eerste brief van Paulus aan de Korintiërs''' (ook kortweg ''1 Korintiërs'' of ''1 Korinthe ''genoemd) is een boek in de Bijbel, in het [http://w...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
De '''eerste brief van Paulus aan de Korintiërs''' (ook kortweg ''1 Korintiërs'' of ''1 Korinthe ''genoemd) is een boek in de [[Bijbel]], inen maakt deel uit van het [http://www.christipedia.nl/Artikelen/N/Nieuwe_Testament [Nieuwe Testament]]. Het is een brief van de apostel [[Paulus]] aan de gemeente te [[Korinthe (stad)|Korinthe]], een havenstad in [[Griekenland]]. Paulus wijst hen op de verkeerde, zondige toestanden in de [[gemeente]], en geeft de weg tot verandering en verbetering aan. 'tHet Zijnzijn voornamelijk de gemeentelijke verordeningen, die duidelijk worden aangegeven.
[[Bestand:Paulus tweede zendingsreis-Access Foundation.jpg|geen|miniatuur|1024x1024px|''Paulus' tweede zendingsreis, waarop hij Korinthe in Achaje (Achaia), in Griekenland, aandoet. '']]
 
== Geadresseerden ==
Merkwaardig is, dat hij zich in het adres niet alleen richt tot de gemeente te Korinthe, maar "tot allen in elke plaats, die de naam van onze Heer Jezus Christus aanroepen." Hij geeft verordeningen voor álle gemeenten.  
 
== Datering ==
De 1e en 2e brief aan de Korinthiërs werden geschreven tijdens de derde reis van de apostel, tegen het einde van zijn driejarig verblijf te Efeze, rond het jaar 56 (of 54) na Christus<ref>Aldus de inleiding tot de brief in het ''Het Nieuwe Testament; herziene Voorhoeve-uitgave'' (Vaassen: uitgeverij H. Medema, 1982).</ref>.  
 
== Achtergrond en aanleiding ==
De gemeente was gesticht door de apostel Paulus tijdens zijn 2e zendingsreis ( 1 Korinthe 4:15 en Handelingen 18). Hij had anderhalf jaar onder hen onderwijs gegeven in het woord van God. De meeste gelovigen in Korinthe zal hij vanaf hun bekering gekend hebben. Nu hij in Eieze was vernam hij, dat zich allerlei persoonlijke en gemeentelijke afwijkingen openbaarden. Vanuit mondelinge verslagen, gegeven door huisgenoten van Cloë (1 Korinthe 1:11) is Paulus op de hoogte gesteld van de misstanden in de gemeente die voortduren. De verontrustende berichten noodzaakten hem de brief te schrijven, vanuit Efeze. 
 
Hij had te Efeze drie broeders uit Korinthe ontvangen (1 Cor 16:17) die een brief uit hun gemeente meebrachten waarin een aantal problemen verwoord was (1 Cor. 7:1). Tevens had Paulus van de huisgenoten van Cloë berichten over wantoestanden in Korinthe vernomen (1 Cor 1:11; 11:18 ). Op al deze kwesties gaat Paulus in zijn brief in. 
Over de havenstad Korinthe, zie art. [[Korinthe (stad)|Korinthe]]. 
 
De apostel had hen reeds eerder een brief geschreven (1 Korinthe 5:9, 11) maar helaas is deze verloren gegaan. In deze brief had hij volgens sommigen de Korinthiërs gewaarschuwd geen omgang met immorele lieden te hebben (zie 1 Cor. 5:9), maar dit zou verkeerd begrepen zijn. Dus eigenlijk bezitten wij de 2e en 3e brief aan de Korinthiërs.
Tijdens zijn drie jarig verblijf in Efeze (Handelingen 19 inz. vers 10; 20:31) is hij voor korte tijd naar Korinthe gereisd, om die fouten aan te pakken (1 Korinthe 16:8-9 en 2 Korinthe 12:14 en 13:1). 
 
Over de havenstad Korinthe, zie art. [[Korinthe (stad)|Korinthe]]. 
== Datering ==
 
De 1e en 2e brief aan de Korinthiërs werden geschreven tegen het einde van Paulus' driejarig verblijf te Efeze, dus tussen 54 en 56<ref>Omstreeks 57 n.C. dateert H Moll, ''a.w.'', blz. 107.</ref> na Christus. Paulus had hen reeds eerder een brief geschreven (1 Korinthe 5:9, 11) maar helaas is deze verloren gegaan. Dus eigenlijk bezitten wij de 2e en 3e brief aan de Korinthiërs. 
Tijdens zijn drie -jarig verblijf in Efeze (Handelingen 19 inz. vers 10; 20:31) is hij voor korte tijd naar Korinthe gereisd, om die fouten aan te pakken (1 Korinthe 16:8-9 en 2 Korinthe 12:14 en 13:1). 
 
== Inhoud ==
Regel 115 ⟶ 121:
== Bronnen ==
H. Moll, ''Wat zegt Gods Woord over ...?, deel 3'' (Oostburg: W.J Pieters, z.j.), blz. 107-109.  Hieruit is, onder toestemming, in februari 2012 tekst genomen en verwerkt. 
 
''Het Nieuwe Testament; herziene Voorhoeve-uitgave'' (Vaassen: uitgeverij H. Medema, 1982). Inleiding tot 1 Korinthiërs.
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.