Naar inhoud springen

1 Korinthiërs: verschil tussen versies

144 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 11:
De gemeente was gesticht door de apostel Paulus tijdens zijn 2e zendingsreis ( 1 Korinthe 4:15 en Handelingen 18). Hij had anderhalf jaar onder hen onderwijs gegeven in het woord van God. De meeste gelovigen in Korinthe zal hij vanaf hun bekering gekend hebben.
 
Paulus schreef de brief vanuit Efeze (1 Cor. 16:8-9). Hij had tevan de huisgenoten van Cloë berichten over wantoestanden in Korinthe vernomen (1 Cor 1:11; 11:18 ). Te Efeze had hij drie broeders uit Korinthe ontvangen (1 Cor 16:17) die een brief uit hun gemeente meebrachten waarin een aantal vragen en problemen verwoord was (1 Cor. 7:1). Tevens had Paulus vanOp de huisgenoten van Cloë berichten over wantoestanden in Korinthe vernomen (1 Cor 1:11; 11:18 ). Op al dezeen kwesties gaat Paulus in zijn brief in. 
 
De apostelHij had hende gemeente reedsal eerder een brief geschreven (1 Korinthe 5:9, 11) maar helaasdat schrijven is dezeons verlorenniet gegaanovergeleverd. In deze briefDaarin had hij volgens sommigen de Korinthiërs gewaarschuwd geen omgang met immorele lieden te hebben (zie 1 Cor. 5:9), maar dit zou verkeerd begrepen zijn. Dus eigenlijk bezitten wij de 2e en 3e brief aan de Korinthiërs.
 
Over de havenstad Korinthe, zie art. [[Korinthe (stad)|Korinthe]]. 
 
Tijdens zijn drie-jarig verblijf in Efeze (Handelingen 19 inz. vers 10; 20:31) is hij voor korte tijd naar Korinthe gereisd, om die fouten aan te pakken (1 Korinthe 16:8-9 en 2 Korinthe 12:14 en 13:1). 
 
Over de havenstad Korinthe, zie art. [[Korinthe (stad)|Korinthe]]. 
 
== Inhoud ==
Het doel van Paulus schrijven is de gemeente richtlijnen te sturen over de zaken die mis waren in de gemeente te Korinthe en over kwesties waar de gelovigen mee zaten: verdeeldheid, grove zonden op seksueel gebied in de gemeente, onbegripgebrek overaan hetgemeentelijke huwelijktucht, het eten van offervlees, misbruiken bij het avondmaal, wanordeongedekt inbidden deen samenkomsten,profeteren ontkenningdoor vanvrouwen, de opstandinggeestelijke enuitingen, onwetendheidwanorde overin de wederkomstsamenkomsten, ontkenning van Christusde opstanding
 
De gemeenteleden te Korinthe kwamen voornamelijk uit de lagere klassen van de bevolking, toch waren ze niet vrij van de Griekse intellectuele trots op hun taal, literatuur en cultuur. Paulus bestrijdt in de eerste brief de wereldse wijsheid en wijst hen op de wijsheid van God en van Diens verlossingsplanheilsplan
 
[[Korinthe (stad)|Korinthe]] stond tevens bekend om zijnhaar immorele leefwijze, die ook zijn sporen trok in de jonge gemeente. Immoraliteit en dronkenschap waren karakteristieke zonden in hunde stad en kwamen helaas ook binnen de gemeente voor. De eerste brief geeft duidelijke richtlijnen over avondmaal en eredienst. De brief heeft een duidelijk vermanend karakter. Zelfs de leerstellingen die Paulus behandelt worden gegeven in een geest van vermaning en correctie.
 
Een zeer belangrijke tekst is: "Gij zijt voor een prijs gekocht; verheerlijkt dan God in uw lichaam." (6:20; 7:23).
 
== Indeling ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.